You are here

Μαζική φυγή πλοίων από τον Πειραιά

27/02/2008 11:33
Πιέσεις να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια ασκούνται έντονα τις τελευταίες μέρες προς συνδικαλιστικούς χώρους, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται με τη σειρά της από τους επαγγελματικούς φορείς να επαναφέρει την εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΠ ( 23,00€ -0,52%) και τον ΟΛΘ. Η ΟΜΥΛΕ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, ενώ την Πέμπτη οι εκπρόσωποί της θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Περί τα 15.000 κοντέινερ με προορισμό την ελληνική αγορά έχουν παρακάμψει από τον Ιανουάριο το λιμάνι του Πειραιά και έχουν αποτεθεί σε άλλα λιμάνια εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε συνάντησή του με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, υπεύθυνο του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

ΑΒΕΑ

Με βάση τα στοιχεία του κ. Μίχαλου, από την αρχή του χρόνου έχουν, επίσης, διακινηθεί 8.000 λιγότερα εμπορευματοκιβώτια για εξαγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποιούν λευκή απεργία, μειώνοντας αισθητά την παραγωγικότητά τους, με αποτέλεσμα να μην εφοδιάζεται κανονικά η αγορά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρατήρησε ότι ούτως ή άλλως η παραγωγικότητα του ΟΛΠ υπολείπεται κατά 30% σε σχέση με τους ανταγωνιστές του και αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους για τις ναυτιλιακές εταιρείες, το οποίο μετακυλύετε στις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Ναυτιλιακές

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα λιμάνια ζητά από τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ ( -€ %) και η Διεθνής Ναυτική Ένωση που εκπροσωπεί τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ν. Αρβανίτη, οι διαδικασίες των διαγωνισμών πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και παράλληλα να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να επανέλθουν τα λιμάνια στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας τους.

Στο μεταξύ την παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των οικονομικών προσφορών είναι πιθανό να εξετάσει το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο αναμένεται να οριστεί για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.