You are here

Σε έξι δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ

30/10/2020 14:51

Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση νόμου που είχε ενώπιον της για τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή οφειλόμενου ΦΠΑ σε έξι ισόποσες δόσεις.

Η  προτεινόμενη τροποποίηση αφορά τις οφειλές ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν την 29η Φεβρουαρίου, την 31η Μαρτίου και την 30ή  Απριλίου του 2020, για τις οποίες είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020.

Το ποσό των εν λόγω οφειλών που αναμένεται να επηρεαστούν από τη ρύθμιση, ανέρχεται στα €300 εκ., σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η επιτροπή οικονομικών κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου.

 Με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί, οι οφειλές θα είναι καταβλητέες μέχρι την 10η Νοεμβρίου η πρώτη δόση, μέχρι 10 Δεκεμβρίου η δεύτερη δόση, μέχρι 10 Ιανουαρίου η τρίτη δόση, μέχρι 10 Φεβρουαρίου η τέταρτη δόση, μέχρι 10 Μαρτίου η πέμπτη και μέχρι 10 Απριλίου  2021 η έκτη  και τελευταία δόση.

Η καταβολή των δόσεων θα γίνει χωρίς την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης ύψους 10%.

Η αρχική πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της βουλευτού Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αφορούσε καταβολή του ΦΠΑ σε δύο δόσεις καταβλητέες μέχρι τη 10η Νοεμβρίου του 2020 και τη 10η Δεκεμβρίου του 2020 αντίστοιχα, χωρίς την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, νοουμένου ότι το υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση εμπρόθεσμα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών, συμφωνήθηκε όπως η πρόταση τροποποιηθεί, ώστε να προβλέπει καταβολή του ΦΠΑ σε έξι ισόποσες δόσεις.

Με τη ρύθμιση είχαν συμφωνήσει τόσο το υπουργείο οικονομικών και το τμήμα φορολογίας, όσο και ο ΣΕΛΚ.

Φόρο εισοδήματος στην Κύπρο θα πληρώνουν εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές

Οι εργαζόμενοι ως επιτόπιο προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό θα θεωρούνται πλέον φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, με βάση τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος νόμου του 2017 που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή.
 
Με βάση την τροποποίηση του βασικού νόμου, τα πρόσωπα τα οποία εργοδοτούνται με σύμβαση ως επιτόπιο προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και δεν αποτελούν μέλη της δημόσιας υπηρεσίας θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.
 
Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι με την τροποποίηση του νόμου διορθώνεται μια στρέβλωση και αδικία που υπήρχε για πολλά χρόνια, αφού μέχρι σήμερα άτομα που εργοδοτούνταν με σύμβαση σε διπλωματικές αποστολές εκτός δημοκρατίας δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος.

Πλέον είπε όσοι υπηρετούν σε διπλωματικές υπηρεσίες θα θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και θα υποχρεώνονται να καταβάλουν φόρο.

Της Μαρίας Χαμπή