You are here

Στο μικροσκόπιο προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών

31/10/2020 06:07

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών θα τεθούν την Δευτέρα πέντε προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ελλειμματικοί.

Η επιτροπή θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς του ΧΑΚ, του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτικών  και Τεχνικών Έργων σε σχέση με το οποίο εκκρεμεί επίσης, αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου που αφορά στις αντιμισθίες των μελών του συμβουλίου, τόσο για το 2020, όσο και για το 2019.

Ενώπιον της επιτροπής θα τεθούν επίσης οι προϋπολογισμοί της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ενώ θα εξεταστεί παράλληλα, συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΚΟΑ, για το 2020.

Αν και αρχικά προγραμματιζόταν για τη Δευτέρα η συζήτηση των προϋπολογισμών του υπουργείου εξωτερικών και του υπουργείου άμυνας, η ημερήσια διάταξη αναθεωρήθηκε, καθώς οι δύο αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες εν αναμονή ιδιωτικοποίησης ΧΑΚ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ είναι ελλειμματικός κατά €0,9 εκ. με τα συνολικά έσοδα του οργανισμού να ανέρχονται στα €5,3 εκ. και να είναι μειωμένα κατά 9%  ή €530 χιλ., ενώ οι συνολικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 6% και ανέρχονται στα €6,2 εκ. Όπως σημειώνεται, ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και το έλλειμμα θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει ο οργανισμός.

Ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ περιλαμβάνει πρόνοια για πρόσληψη εμπειρογνώμονα για την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και για αύξηση της αγοράς υπηρεσιών στο πλαίσιο νέων στρατηγικών εταιρικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως με βάση της απόφαση του υπουργικού, το ΧΑΚ αποκρατικοποιείται όπως είναι, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να επιδιώξει βελτιώσεις στην εργασιακή λειτουργία και να αναπτύξει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις.

Ελλειμματικοί προϋπολογισμοί ΟΑΠ και αναθεωρητικής αρχής προσφορών

Σε ότι αφορά τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ο προϋπολογισμός προβλέπει μειωμένα έσοδα €11,7 εκ. τα οποία προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κρατική χορηγία. Οι δαπάνες ξεπερνούν τα έσοδα και ανέρχονται στα €11,8 εκ. με τα €8,7 εκ. να αφορούν δαπάνες προσωπικού, €2,4 εκ. λειτουργικές δαπάνες και €795,5 χιλ. κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός του συμβουλίου εγγραφής εργοληπτών προβλέπει έσοδα €948 χιλ. και αντίστοιχες συνολικές δαπάνες με αποτέλεσμα να είναι ισοζυγισμένος. Το συμβούλιο αναμένεται να διαθέτει αποθεματικό ύψους €1,6 εκ. στις αρχές του 2021, ποσό που δεν αναμένεται να μεταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο προϋπολογισμός της επιτροπής προστασίας του ανταγωνισμού προβλέπει δαπάνες €1,9 εκ. και είναι μειωμένος κατά 8,2% σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2020 που ανερχόταν στα €2,1 εκ., ωστόσο παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2019 που ήταν στα €1,8 εκ.

Σε ότι αφορά την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, τα έσοδα της για το 2021 υπολογίζεται να κυμανθούν στις 400 χιλ. και οι δαπάνες στις €502,3 χιλ., με τον προϋπολογισμό της αρχής για το 2021 να παρουσιάζεται ελλειμματικός.

Της Μαρίας Χαμπή