You are here

Νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

31/10/2020 12:26

Το νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Τρίτη τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες: επιτήρησης και αυξημένου  κινδύνου

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί συνεχίζουν τα ίδια μέτρα και προστίθενται η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί και εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, θα τεθεί σε ισχύ πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. 

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική. Σε αυτές τις περιοχές, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες: αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. 

«Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά είναι δύσκολα κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό. Θέλω να ξέρετε ότι, όπως και την περασμένη άνοιξη, θα είμαστε κοντά σας. Κανείς, κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Και, εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, θα μπορέσουμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να ζήσουμε σε ένα ομαλότερο περιβάλλον. Ακόμα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, ζήτησε από όλους να αφήσουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης τους επιστήμονες. «Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους «ψεκασμένους». Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Σημειώνεται ότι το ολοκληρωμένο σχέδιό για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς εντός της ημέρας, μαζί με ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα δοκιμαστούν από τους νέους περιορισμούς.