You are here

Πρόεδρος της Ινδονησίας: Ο Μακρόν προσβάλλει το Ισλάμ

31/10/2020 17:55

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, "καταδίκασε σθεναρά" τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι "προσέβαλε το Ισλάμ" όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμα να δημοσιεύονται σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Βιντόντο τάχθηκε επίσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης όταν "πλήττει την τιμή, την αγνότητα και τον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών αξιών και συμβόλων". Οι δηλώσεις του Μακρόν για την ελευθερία της έκφρασης έγιναν μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή από έναν νεαρό Τσετσένο επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του Γάλλου προέδρου, με τους συμμετέχοντες να καίνε φωτογραφίες ή ομοιώματά του, ενώ ακούστηκαν και πολλές φωνές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

"Πρώτ` απ` όλα, η Ινδονησία καταδικάζει τις βιαιότητες στο Παρίσι και τη Νίκαια", είπε σήμερα ο Βιντόντο. "Δεύτερον, η Ινδονησία καταδικάζει εξίσσου και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που προσέβαλαν το Ισλάμ, πλήγωσαν τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο και θα μπορούσαν να πλήξουν την ενότητα των πιστών (...) ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος χρειάζεται ενότητα για να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19", συνέχισε. "Η ελευθερία της έκφρασης που πλήττει την τιμή, την αγνότητα και τον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών αξιών και συμβόλων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και πρέπει να σταματήσει", πρόσθεσε ο Βιντόντο, τονίζοντας:

"Η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία". Στα μέσα της εβδομάδας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας για εξηγήσεις, με αφορμή τις δηλώσεις του Μακρόν, ενώ έγιναν και διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.