You are here

ΚΟΤ: Έλλειμμα τουριστικής ανταγωνιστικότητας

13/12/2007 11:38
• Δύσκολη χρονιά το 2008

Τις ανησυχίες του σχετικά με την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας το 2008, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Πάνος Εγγλέζος. Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για το 2008, ο κ. Εγγλέζος εξήγησε ότι η Κύπρος μειονεκτεί από άλλες ανταγωνιστικές χώρες χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου. «Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, η Κύπρος εξακολουθεί να μειονεκτεί έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών, λόγω της συγκριτικά μεγαλύτερης γεωγραφικής μας απόστασης από χώρες-πηγές τουρισμού, που ανεβάζει την τιμή του αεροπορικού ναύλου, του ψηλού βιοτικού μας επιπέδου και γενικά του επιπέδου τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Όλα αυτά καθιστούν την Κύπρο ένας από τους ακριβότερους προορισμούς στη Μεσόγειο», τόνισε.

Ο κ. Εγγλέζος πρόσθεσε ότι για το 2008, πολύ δύσκολη θεωρείται η προσέλκυση τουριστών στη χειμερινή περίοδο. «Υπάρχει μεγάλη ευθύνη στους ώμους των ξενοδόχων οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν την τουριστική μας βιομηχανία, με το να μην βάζουν λουκέτο στις μονάδες τους. Ελπίζουμε με τη βοήθεια όλων των εταίρων μας να πετύχουμε και φέτος τόσο αυξημένο τουριστικό ρεύμα, όσο και εισόδημα», υπογράμμισε.

Σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την 1/1/2008, ο κ. Εγγλέζος εκτιμά ότι θα αποτελέσει ένα από τα όπλα τους για προσέλκυση τουριστών καθώς είναι ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται από 320 εκατομμύρια πολιτών.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τα κατεχόμενα ο Πρόεδρος του ΚΟΤ τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν τους έχει επηρεάσει αρνητικά. «Είναι ένας καινούριος ανταγωνιστής και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να σταματήσει το ρεύμα τουριστών προς τα κατεχόμενα», είπε

Ο φετινός προϋπολογισμός του ΚΟΤ είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 8,2% ή κατά £3,5 εκ. Αναλυτικά, προβλέπει δαπάνες £46,7 εκ. σε σχέση με £43,2 εκ. το 2007.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2007 αναθεωρήθηκε και οι δαπάνες του μειώθηκαν σε £42,2 εκ. Ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το 2008 θα χρηματοδοτηθεί από δικές του πηγές, ύψους £3,5 εκ. και από την παραχώρηση κρατικής χορηγίας ύψους £43,2 εκ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ