You are here

Ανθεί το λιανικό εμπόριο

02/08/2007 10:18

• Ταυτόχρονη αύξηση και στις τιμές

• Σ. Υπεραγορών: Δεν δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις



Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται τους πρώτους πέντε μήνες του 2007 στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου έφθασε το φετινό Μάιο τις 132,3 μονάδες σε σχέση με 125,4 μονάδες το Μάιο του 2006, σημειώνοντας άνοδο 5,5%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2007, ο Δείκτης προκαταρκτικά υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 6,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Υπηρεσίας, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου για το μήνα Απρίλιο 2007 αυξήθηκε κατά 3,2%, φθάνοντας τις 125,9 μονάδες σε σύγκριση με 122 μονάδες τον Απρίλιο του 2006.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέα Χατζηαδάμου, η ανοδική πορεία του λιανικού εμπορίου τους πρώτους μήνες του 2007 σχετίζεται με την πληθώρα υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρονται προς τους καταναλωτές, λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού. «Η επικείμενη εισαγωγή του ευρώ βοήθησε τον κλάδο. Οι καταναλωτές αγοράζουν με αυξανόμενη ένταση, λόγω των επιπτώσεων που θεωρούν ότι θα έχει στις τιμές η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα».

Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων λιανικού εμπορίου, ο κ. Χατζηαδάμου σημείωσε ότι παρατηρείται κάποια άνοδος που δεν δικαιολογείται. «Σίγουρα υπήρξε κάποια αύξηση στα κόστη των επιχειρήσεων, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν και μετά να προβαίνουμε σε αυξήσεις», επεσήμανε.

Της Γεωργίας Χαννή