You are here

Σασσόλι, Μέρκελ, Φον Ντερ Λάιεν ζητούν από ΕΚ και Συμβούλιο έγκριση της συμφωνίας για το ΠΔΠ

12/11/2020 07:08

Μετά την προχθεσινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Next Generation EU (NGEU), η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σασσόλι και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο συνόδου "άρθρου 324".

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν τη συμφωνία που επετεύχθη χθες από τα θεσμικά όργανα στο πλαίσιο των τριμερών συζητήσεων, καθώς και τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τον μηχανισμό του κράτους δικαίου.

Σημείωσαν ότι ο χρόνος είναι τώρα ουσιαστικός για να οριστικοποιηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ το ΠΔΠ και η NGEU την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν επίσημα τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν χθες και την περασμένη εβδομάδα το συντομότερο δυνατόν. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη έγκριση όλων των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων και εθνικών επικυρώσεων όπου απαιτείται.

Οι τρεις πρόεδροι τόνισαν ότι η σοβαρότητα της τρέχουσας επιδημιολογικής και οικονομικής κατάστασης κατέδειξε σαφώς την ανάγκη για ταχεία, συντονισμένη και αποφασιστική δράση. Η έναρξη ισχύος του ΠΔΠ και του NGEU αποτελούν απόλυτες προϋποθέσεις για την επιτυχή έξοδο από την κρίση στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, καθώς θα παρέχουν τα δημοσιονομικά μέσα για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων δράσεων και προγραμμάτων.

Συμφώνησαν, τέλος, να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες εβδομάδες για να παρακολουθήσουν την πρόοδο όσον αφορά την έγκριση των νομοθετικών πράξεων και άλλα προπαρασκευαστικά βήματα. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συγκαλέσει εκ νέου συνεδρίαση σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΚΥΠΕ