You are here

Απέρριψαν ρυθμίσεις που επηρεάζουν εκκαθάριση Λαϊκής, FBME

12/11/2020 19:02

Με 21 ψήφους υπέρ και 23 ψήφους εναντίον, η πλειοψηφία της βουλής απέρριψε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν στην εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών επιχειρήσεων.

Οι ρυθμίσεις, με βάση την ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας,  θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας και της FBME, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε βουλευτές και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο περιελάμβανε μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις αναφορικά με την ερμηνεία της περιόδου συμβιβασμού, την ανανέωση της θητείας του ειδικού διαχειριστή, τη χρήση της αποτίμησης που πραγματοποιείται για σκοπούς εξυγίανσης κατά την άσκηση του δικαιώματος αμφισβήτησης μέτρων εξυγίανσης, καθώς και το δικαίωμα της αρχής εξυγίανσης να ζητά την αναστολή δικαστικών ενεργειών ή διαδικασιών στις οποίες είναι ή καθίσταται διάδικος το ίδρυμα υπό εξυγίανση.

Βουλευτές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με πρόνοιες που αφορούν στην ανανέωση της θητείας του ειδικού διαχειριστή και στον περιορισμό δικαστικών διαδικασιών, ειδικότερα της δυνατότητας της αρχής εξυγίανσης να ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει την έκδοση απόφασης.

Ο σύνδεσμος καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) είχε αποστείλει επιστολή προς ένα έκαστο των βουλευτών απευθύνοντας έκκληση όπως καταψηφίσουν το νομοσχέδιο «για να μη επιτρέψουν στην Αρχή Εξυγίανσης να κάνει και άλλα λάθη που, αυτή τη φορά, επηρεάζουν την δυνατότητα των πολιτών να καταφεύγουν στην δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους».

Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν από τη ψηφοφορία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα επέμβασης σε εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, αγνοώντας συνταγματικές επιταγές.

 «Εμείς δεν μπορούμε να το αποδεκτούμε αυτό», τόνισε, καλώντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί με σημαντική ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, αλλά και τους δανειολήπτες. «Εκεί να νομοθετήσουμε, αντί να προσπαθούμε να διαιωνίσουμε μια αδικία που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπέδειξε πως η επίμαχη πρόνοια για την υποχρέωση του δικαστηρίου να αναστείλει διαδικασία που βρίσκεται ενώπιον του εάν το ζητήσει η αρχή εξυγίανσης, έχει αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο. Τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό και πως εάν δεν ψηφιστεί θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν η κυπριακή Δημοκρατία οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στην αναφορά απάντησε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας πως έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση, αλλά παραμένει η δυνατότητα διακοπής διαδικασίας, κάτι που χαρακτήρισε ως επικίνδυνη και ενδεχομένως δυνητικά αντισυνταγματική πρόνοια, την οποία επίσης δεν αποδέχεται το ΑΚΕΛ, όπως είπε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις του πλαισίου εκποιήσεων το 2015 και το 2018, σημειώνοντας ότι υποσκάφθηκε το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. «Εάν το κάνουμε ξανά απόψε, θα είναι τραγωδία», είπε.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, υπέδειξε πως οι ανησυχίες των βουλευτών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το να αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και η έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, πριν τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση, εφόσον η προθεσμία εναρμόνισης λήγει στο τέλος του χρόνου.

Η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο η βουλή καλείτο να αποφασίσει εάν θα παραβιάσει ακόμα ένα δικαίωμα των καταθετών, αυτό της πρόσβασης σε δίκαιη δίκη, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να προκύψουν παράπονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει και ο ΣΥΚΑΛΑ στην επιστολή του.

Ήδη υπό εκκαθάριση η Λαϊκή

Απαντώντας στις αναφορές και στις ανησυχίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα και πως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα υπό εξυγίανση. Η Λαϊκή είναι υπό εκκαθάριση», είπε, προσθέτοντας ότι «μπήκε εκκαθαριστής εδώ και δύο μήνες».

Ο κ. Βότσης παρέπεμψε στην ενημέρωση εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας έχει υποβληθεί αίτηση στο δικαστήριο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης.

Σε σχέση με την FBME, με βάση την εν λόγω ενημέρωση, η αρχή εξυγίανσης έχει αποστείλει εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανάκληση της τραπεζικής άδειας.  Σε περίπτωση που αυτή εγκριθεί, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης.

Η αρχή εξυγίανσης, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, θα προχωρήσει σε τερματισμό των μέτρων εξυγίανσης αμέσως μετά την έκδοση δικαστικών διαταγμάτων εκκαθάρισης και ο ειδικός διαχειριστής στα δύο πιστωτικά ιδρύματα παραμένει στη θέση του για σκοπούς επίβλεψης της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθέτηση εκκαθαριστή, ωστόσο υπάρχει διαδικασία που προβλέπει ότι η ΚΤ πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στη Φρανκφούρτη για την ανάκληση της άδειας πιστωτικού ιδρύματος. Το ζήτημα, υπέδειξε, είναι διαδικαστικό, με τον κ. Βότση να επαναλαμβάνει πως όταν κλείσει το θέμα, «θα είμαστε πιο ασφαλείς».

Της Μαρίας Χαμπή