You are here

Τελευταία θέση στην καινοτομία επιχειρήσεων

15/06/2007 12:00

Την τελευταία θέση σε θέματα εισαγωγής καινοτόμων προϊόντων από τις επιχειρήσεις καταλαμβάνει η Κύπρος, όπως προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Κύπρο που εισήγαγαν στην αγορά νέα ή βελτιωμένα προϊόντα κατά το 2004 περιορίστηκε μόλις στο 14,6%. Το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στο σύνολο της ΕΕ που εισήγαγαν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα ανήλθε το 2004 στο 35,9%.

Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (56,4%), η Σουηδία (52,4%) και το Λουξεμβούργο (51,6%). Πέραν της Κύπρου, χαμηλή θέση καταλαμβάνει η Ισπανία και η Μάλτα με το ποσοστό των επιχειρήσεων με καινούρια προϊόντα να ανέρχεται στο 20,9% και 25% αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μεγαλύτερα ποσοστά καινοτομίας καταγράφονται σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πέραν των 250 ατόμων.

Το 36% των κυπριακών επιχειρήσεων δέχθηκαν κρατική στήριξη για να προάγουν την καινοτομία και 3,1% βοήθεια από την ΕΕ.

Παρά τη χαμηλή θέση της Κύπρου σε σχέση με το 2000, παρατηρείται κάποια βελτίωση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που εισήγαγαν καινούρια προϊόντα . Το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό των κυπριακών επιχειρήσεων ήταν ακόμη πιο χαμηλό της τάξης του 13,4%. Το ποσοστό των επιχειρήσεων στο σύνολο της ΕΕ που εισήγαγαν καινούρια ή νέα προϊόντα το 2000 ήταν 38,4%.

Η καινοτομία ορίζεται ως η εισαγωγή ενός νέου ή βελτιωμένου προϊόντος στην αγορά ή μιας νέας διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος. Η καινοτομία βασίζεται στην τεχνολογική ανάπτυξη, σε νέους συνδυασμούς της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας ή ακόμη και στην περαιτέρω εξειδίκευση της γνώσης που υπάρχει.

Της Γεωργίας Χαννή