You are here

Ψάχνει για επενδυτές χωρίς διαβατήρια η κυβέρνηση

19/11/2020 07:07

Την ανάγκη κατάρτισης πλάνων για προσέλκυση επενδυτών χωρίς την παραχώρηση ιθαγένειας εντοπίζει η κυβέρνηση, που μετρά ακόμη τις απώλειες που θα προκύψουν στην οικονομία από τον άμεσο και αμετάκλητο τερματισμό του κυπριακού προγράμματος επενδύσεων.

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν αναστάληκε αλλά τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλητα, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, λέγοντας ότι τα τρία συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει τώρα να τρέξουν και να καταθέσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις με τη συνεργασία εξωτερικών συνεργατών ώστε να δώσουν τονωτικές ενέσεις στην οικονομία και στην οικοδομική βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι η ζημιά στη φήμη της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερη από το οικονομικό όφελος τη δεδομένη στιγμή και ξεκαθάρισε ότι «κανένα επενδυτικό πρόγραμμα στη βάση της παραχώρησης ιθαγένειας σχετιζόμενης με επένδυση δεν βρίσκεται στα σκαριά και δεν το σκέφτεται η κυβέρνηση».

Αναγνωρίζοντας ότι το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έχει δώσει στην κυπριακή οικονομία πάρα πολλά ωφελήματα είπε ότι, «το υπουργείο εσωτερικών αυτή τη στιγμή προβληματίζεται για την επόμενη ημέρα από την οικονομική ζημιά που έχει φέρει ο τερματισμός του προγράμματος, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη.  Γι’ αυτό οφείλουμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία να τρέξουμε και να καταθέσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις με τη συνεργασία εξωτερικών συνεργατών ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τονωτικές ενέσεις στην οικονομία και στην οικοδομική βιομηχανία».

Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με θέματα ιθαγένειας και διαβατήρια, αλλά έχει να κάνει με την αναγέννηση του αστικού κέντρου της Λευκωσίας με μια σειρά από αναπτυξιακές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν συνθήκες επένδυσης.

«Αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε ως αρμόδιο υπουργείο είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες και να δώσουμε τα κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε τους ιδιώτες να μας ακολουθήσουν», επεσήμανε. 

Νέο πλαίσιο αδειοδότησης

Αναφερόμενος στο νέο απλουστευμένο πλαίσιο αδειοδότησης το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου από τις πολεοδομικές αρχές, διευκρίνισε ότι με βάση τη νέα απλουστευμένη διαδικασία, η άδεια εκδίδεται σε είκοσι ημέρες εάν η αίτηση υποβληθεί σε έντυπη μορφή και σε δέκα ημέρες εάν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσες άδειες έχουν εγκριθεί μετά την 1η Οκτωβρίου, διευκρίνισε ότι στα αρμόδια τμήματα της πολεοδομίας έχουν κατατεθεί 220 αιτήσεις, συν αυτές που έχουν κατατεθεί στις τέσσερες τοπικές αρχές των δήμων.

Εξήγησε ότι «το 62% των αιτήσεων που υποβάλλονται σήμερα για αδειοδότηση στις πολεοδομικές αρχές που είναι οι τέσσερις δήμοι, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου αφορούν είτε μονοκατοικίες, είτε μέχρι διπλοκατοικίες».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή από την 1/1/2022 τα πάντα θα υποβάλλονται και θα εκδίδονται ηλεκτρονικά, ως εκ τούτου, είπε, παρέχεται ο χρόνος στις δημοτικές αρχές στα δύο χρόνια που ακολουθούν να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε τα πάντα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Επεσήμαινε ότι «δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης μιας άδειας σε δέκα ή είκοσι ημέρες αποφεύγουμε τη ρετσινιά ότι κάτι συμβαίνει και δεν χορηγείται η άδεια. Δεν υπαινίσσομαι ότι όλοι χρηματίζονται, άλλα δυστυχώς στην εποχή που ζούμε όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι όλοι κερδίζουμε και από πλευράς αξιοπιστίας και από πλευράς φερεγγυότητας», είπε.

Σχετικά με την αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων εξήγησε ότι «όσον αφορά τις επενδύσεις πέραν των €25 εκ., οι αιτήσεις έχουν τοποθετηθεί σε μια δεύτερη κατηγορία την οποία έχουμε μορφοποιήσει σε νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη βουλή από τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω του οποίου επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης των μεγάλων αναπτύξεων οι οποίες αποτελούν το 8% της συνολικής αδειοδότησης το αργότερο σε 12 μήνες. Καινοτομία του νομοσχέδιου είναι ο project manager ο οποίος θα είναι ο διαμεσολαβητής του επενδυτή και όλων των υπηρεσιών, δηλαδή θα είναι ο άνθρωπος που θα τρέχει την αίτηση».

Την αντίθεση του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της ένωσης δήμων Ανδρέας Βύρας στη δική του παρέμβαση, λέγοντας ότι «αυτού του είδους οι επενδύσεις προκαλούν αλλαγές στην ποιότητα της ζωής των πολιτών γι’ αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κληθεί απλώς να εκφέρει την γνώμη της και οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάποιο γραφείο στη Λευκωσία».

Τόνισε ότι «ειδικότερα για τις μεγάλες αναπτύξεις, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα πρέπει να έχουν λόγο και οι πολίτες διότι δεν γίνεται να κτίσεις ένα μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης ή σε μια γειτονιά που επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον, το κυκλοφοριακό και άλλους τομείς χωρίς να δοθεί ο λόγος στους πολίτες να πουν την άποψη τους και να ακούγεται μόνο η άποψη αυτού που θα κάνει την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει και διαφάνεια σε ότι γίνεται ώστε να μην δώσουμε την ευκαιρία σε κανένα να δυσφημίσει τη χώρα μας.

Της Ηρώς Ευθυμίου