You are here

Εισηγμένες: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου

20/11/2020 11:22

Τα οικονομικά αποτελέσματα των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ φαίνεται πως μέσα στο τρίτο φετινό τρίμηνο κατάφεραν να καλύψουν τμήμα των απωλειών που κατέγραψαν κατά το πρώτο μισό της χρονιάς.

Αυτή είναι η άποψη αναλυτών, οι οποίοι συνεκτίμησαν στοιχεία από το μακροοικονομικό μέτωπο αλλά και από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των επιχειρήσεων. Έτσι, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν το δεύτερο lockdown βρισκόμενες σε κάπως καλύτερη κατάσταση από αυτή του περασμένου Απριλίου και ελπίζοντας βάσιμα πως μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των επόμενων μηνών, μέχρις ότου τη λύση στην πανδημία τη δώσουν τα εμβόλια.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και από το ρεπορτάζ, καθώς από αυτό προκύπτει -μεταξύ άλλων- ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε αύξηση λιανικών πωλήσεων σε πάρα πολλές προϊοντικές κατηγορίες (από είδη τεχνολογίας έως οχήματα, ηλεκτρικές συσκευές και κλωστές), παρά την αρνητική επίδραση του τουρισμού. Ενδεικτική είναι η πορεία των πωλήσεων αλυσίδων όπως η Jumbo.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις έχουν ως ακολούθως:

  • Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οι εταιρείες του χημικού κλάδου και ιδιαίτερα εκείνες που επιδίδονται σε εξαγωγές, καθώς πέρα από τα πολύ ισχυρά δημοσιευθέντα αποτελέσματα των Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης, σαφώς ικανοποιητικά εκτιμάται ότι κινήθηκαν Πλαστικά Κρήτης και Flexopack.
  • Επίδειξη ισχυρής άμυνας έχουμε από τον ΟΤΕ, αλλά και από μεγάλους εξαγωγικούς ομίλους, οι οποίοι είτε εμφανίζουν ανοδική πορεία είτε διατηρούν το μεγαλύτερο τμήμα των κερδών τους (π.χ. ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, Cenergy και γενικότερα όμιλος Viohalco).
  • Χωρίς ιδιαίτερες απώλειες σε ό,τι αφορά την παραγωγή (-4,5% στο εννεάμηνο, έναντι -5,5% στο πεντάμηνο) οι ασφαλιστικές εταιρείες και χωρίς μεγάλο πλήγμα από την πορεία των επενδυτικών τους αποτελεσμάτων, θα καταφέρουν και φέτος να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη. Η εισηγμένη Ευρωπαϊκή Πίστη έκλεισε το εννεάμηνο με άνοδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
  • Σταθεροποιητική ή και ελαφρά ανοδική ήταν η πορεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων (π.χ. ΚΡΙ-ΚΡΙ, αλευροβιομηχανίες, Καραμολέγκος), ή από αυτές που απευθύνονται στα super markets (π.χ. Sarantis) και σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με τον κλάδο των φαρμάκων (π.χ. Lavipharm, Paperpack).
  • Βελτίωση περιβάλλοντος υπήρξε για τις εταιρείες πληροφορικής (η Profile κάλυψε την υστέρηση κύκλου εργασιών του α’ εξαμήνου) με πολύ καλές κερδοφορίες για Quest Holdings (θα εγγράψει ωστόσο στο γ’ τρίμηνο έκτακτη φορολογική επιβάρυνση της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ), Entersoft και Epsilon Net. Υψηλότερο εμφανίζεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων για τη Space Hellas, η οποία δαπανά επενδύοντας ενόψει των συμβάσεων που θα εκτελέσει.
  • Περιορισμένες -σε γενικές γραμμές- ήταν στο εννεάμηνο οι επιπτώσεις στις εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), με τις απώλειες ενοικίων και τις λογιστικές υποαξίες να είναι σχετικά μικρές. Η BriQ Properties δημοσίευσε ήδη τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ σχετικά μικρότερο αρνητικό επηρεασμό φαίνεται πως θα έχει -λόγω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της και της απουσίας επενδύσεων μέσα στο 2019- η Intercontinental International.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκαν και κατά το τρίτο τρίμηνο οι έντονες επιπτώσεις στα διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil), στις μεταφορές (Αεροπορία Αιγαίου, Attica Group, ΑΝΕΚΑΝΕΚ 0,00%), στα ξενοδοχεία (Λάμψα, ΓΕΚΕ), στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (σχετικά καλύτερες επιδόσεις από Μουζάκη και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου), ενώ δύσκολο συνέχισε να είναι το τρίτο (και το τέταρτο) τρίμηνο και για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (REVOIL, ΕΛΙΝΟΙΛ).

Πηγή: Euro2day