You are here

Η Υεμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με επικείμενο κίνδυνο λιμού, προειδοποιεί ο ΓΓ ΟΗΕ

21/11/2020 07:21

Η Υεμένη βρίσκεται "αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με τον επικείμενο κίνδυνο για τον χειρότερο λιμό που ο κόσμος έχει ποτέ γνωρίσει εδώ και δεκαετίες", προειδοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο τύπου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προειδοποίηση αυτή, που προστίθεται σε ανάλογες εκκλήσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες, διατυπώθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ ενδέχεται να εντάξουν στον κατάλογό τους με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" τους αντάρτες Χούθι, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

"Απουσία άμεσης δράσης, εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να χαθούν", υπογραμμίζει ο Γκουτέρες.
 
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρεται, εμμέσως, στην αμερικανική απειλή. "Ζητώ ο καθένας να αποφύγει να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική κατάσταση", τονίζει.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξηγώντας τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση, μιλά για μια "δραστική μείωση" της χρηματοδότησης της βοήθειας που συντονίζει ο ΟΗΕ σε σύγκριση με το 2018 και το 2019, την αστάθεια του ριάλ Υεμένης και προσκόμματα που εγείρουν οι εμπόλεμες πλευρές στα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πεδίο.
 
"Προτρέπω όλους όσοι έχουν επιρροή να ενεργήσουν επειγόντως επί αυτών των ζητημάτων προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή. Σε αντίθετη περίπτωση, ρισκάρουμε μια τραγωδία όχι μονάχα σε ό,τι αφορά την άμεση απώλεια ζωών, όμως με συνέπειες που θα επηρεάζουν ατέρμονα το μέλλον", σημείωσε.