You are here

Δεκαεννιά άξονες πολιτικής για καταπολέμηση της διαφθοράς

21/11/2020 16:37

Τις εισηγήσεις του για 19 άξονες πολιτικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, κατέθεσε σήμερα δημόσια το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με τον Πρόεδρο του Κίνηματος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να αναφέρει πως «πρώτη και βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πολιτική βούληση».

«Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε απαιτούνται συντονισμένες και ολοκληρωμένες δράσεις στο τρίπτυχο: πρόληψη, διαφάνεια, έλεγχος», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, «θα πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει την ανεξαρτησία των θεσμών, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της δημόσιας λογοδοσίας, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας, την ενθάρρυνση της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών για περιορισμό της προσωπικής επαφής, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρει ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εισηγείται την επέκταση της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των διοικητικών διαδικασιών, για ελαχιστοποίηση της προσωπικής επαφής δημόσιων λειτουργών με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τη συμμόρφωση, το συντομότερο δυνατό, με τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), την ενίσχυση και πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και παρακολούθηση της υλοποίησης των συστάσεων της, την ενίσχυση και αναμόρφωση των υφιστάμενων δομών του Εσωτερικού Ελέγχου για τη διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια του και την δημιουργία ενός σώματος καταπολέμησης της διαφθοράς το οποίο θα εκπαιδεύει, επιβλέπει και εφαρμόζει τα μέτρα κατά της διαφθοράς.
 
Επίσης, το Κίνημα Οικολόγων εισηγείται την θεσμοθέτηση των πράξεων διαφθοράς όπως η δωροδοκία, ο επηρεασμός της διαδικασία λήψης απόφασης, ο εκβιασμός, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η εύνοια, ο νεποτισμός και πολλά άλλα να είναι ποινικά αδικήματα με αντίστοιχες τιμωρίες, την ύπαρξη διαδικασίας για ανάκτηση από το κράτος  χρημάτων ή/και  περιουσίας. Φυσικά για την ανάκτηση περιουσίας από το εξωτερικό χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ κρατών και την θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την ασφαλή διαχείριση καταγγελιών και την πλήρη προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowing).
 
Προσθέτει ότι «η διαδικασία αυτή υπάρχει σε όλα τα προοδευμένα κράτη του κόσμου αλλά και σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και είναι γνωστή σαν Whistleblowing».
 
Επιπλέον, ο κ. Θεοπέμπτου εισηγείται για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο την σύσταση Μονάδας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ως αυτοτελούς Μονάδας. Αυτή θα πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένη με το αναγκαίο προσωπικό (αστυνομικό και επιστημονικό), άρτια εκπαιδευμένο και, εξοπλισμένη με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα, την εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών στην τεχνογνωσία εντοπισμού πρακτικών διαφθοράς και ενημέρωσης τους ως προς τα μέσα και τις διαδικασίες που έχουν στη διάθεσή τους, την πλήρη διαφάνεια και βελτίωση της νομοθεσίας για έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών. Προτείνει επίσης την εφαρμογή του προτύπου ISO 37001 ANTI-BRIBERY MANAGEMENT SYSTEM σε υπηρεσίες όπου διαχειρίζονται μεγάλα συμβόλαια και βελτίωση της πληροφόρησης του κοινού πάνω σε όλα τα θέματα που το ενδιαφέρουν και το δικαίωμα του να βλέπει αρχεία και πληροφορίες των δημοσίων αρχών. Σύμφωνα με τον ίδιο ψηφίστηκε σχετικός νόμος αλλά η κυβέρνηση πίεσε και πέτυχε καθυστέρηση στην εφαρμογή του.
 
Άλλα μέτρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος, είναι η εισαγωγή πρακτικών διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων με σωστά πρακτικά που αντανακλούν τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλες τις πλευρές, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και επίσπευση της απόδοσης δικαιοσύνης, η ριζική καταστολή του ρουσφετιού και της διαπλοκής που υποσκάπτουν την εξέλιξη της κοινωνίας μέσω νομοθετικής ρύθμισης με στόχο την απαγόρευση της άσκησης ρουσφετιού από άτομα, οργανώσεις ή πολιτικά κόμματα και ανάλογη επιβολή ποινής και η θέσπιση απλοποιημένων διαδικασιών/μηχανισμών άμεσης/ταχείας πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και σε τηλεφωνικά δεδομένα υπόπτων
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων εισηγείται την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας και σχετικού κώδικα δεοντολογίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και την θέσπιση/ βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας για τους Υπουργούς, Βουλευτές, Δικαστές, Αξιωματούχους και σύσταση ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου τήρησης του με πρόνοιες/επιπτώσεις σε περίπτωση παραβίασης του.