You are here

Αναζητούνται φιλικοί θεσμικοί για το 8,2%

18/01/2007 10:31

• Κύπρου-Πειραιώς σε συνεννόηση

• Στόχος να αποκλειστεί η Marfin Popular


Διέξοδο όσον αφορά την πώληση του 8,2% που κατέχει η Τρ. Πειραιώς στην Τράπεζα Κύπρου σε θεσμικά κεφάλαια φιλικά προσκείμενα προς την Κύπρου, αναζητούν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών. Στόχος της ελληνικής τράπεζας, όπως επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρος της, Μιχάλης Κολακίδης, είναι να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους εν ευθέτω χρόνω. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο που θα διατεθεί το ποσοστό μετοχών της ελληνικής τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 8,2% θα διατεθεί σε φιλικά προσκείμενα προς την Τράπεζα Κύπρου θεσμικά κεφάλαια, με στόχο να αποκλειστούν κεφάλαια που βρίσκονται πιο κοντά στην Marfin Popular Bank.

Η Τράπεζα Κύπρου λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της ΔΠ που έλαβε από την MPB, φαίνεται να έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου γα να εξασφαλίσει την πώληση του πακέτου μετοχών σε θεσμικούς οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της τράπεζας. Όπως δήλωσε στη StockWatch εκπρόσωπος της τράπεζας, δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Πειραιώς για την πώληση του 8,2%. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών για να γίνει η διάθεση του πακέτου σε φιλικά θεσμικά ταμεία προς την Κύπρου. Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση και στην τελευταία συνεδρία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Το ποσοστό των μετοχών της BOCY που κατέχεται από θεσμικούς ανέρχεται στο 45%, εκ των οποίων 15% είναι θεσμικοί Κύπρου, 2% θεσμικοί Ελλάδας και 20% ξένοι θεσμικοί. Ανάμεσα στα ξένα θεσμικά κεφάλαια που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη Τράπεζας Κύπρου συμπεριλαμβάνονται οι Julius Baer, Morgan Stanley, Friends Provident, UBS, Jupiter, Gartmore, Commerzbank, Baring, AXA, ABN Amro, AIM, Natexis και Goldman Sachs

Το ποσοστό μετοχών της BOCY που κατέχεται από μη θεσμικούς (ιδιώτες, εκκλησία ή εταιρίες) ανέρχεται στο 55%. H εκκλησία εξέφρασε την πρόθεση της να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Κύπρου και οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β’ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Κύπρου, μετά την Τρ. Πειραιώς, με μερίδιο γύρω στο 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από την Κύπρου, το ενδεχόμενο διάθεσης μικρού μέρους του 8,2% στην Εκκλησία.

Αξία πακέτου

Με βάσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, η αξία του 8,2% που κατέχει η Πειραιώς στην Κύπρου ανέρχεται στα £300 εκ., γεγονός που ανεβάζει το ενδιαφέρον για το ποια θεσμικά κεφάλαια θα διαθέσουν αυτά τα ποσά.

Της Γεωργίας Χαννή