You are here

Ανεβάζει ταχύτητες η CISCO Τράπεζας Κύπρου

24/11/2020 10:53

Νέα δυναμική αναμένεται να αποκτήσει η CISCO, o βραχίονας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών της Τράπεζας Κύπρου, στοχεύοντας να ενισχύσει περαιτέρω τις υφιστάμενες δομές παροχής επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Η ενίσχυση της CISCO έρχεται σε μια εποχή που η παραδοσιακή τραπεζική βρίσκεται υπό πίεση λόγω των αρνητικών επιτοκίων, αλλά και του υπερδανεισμού, ενώ η αβεβαιότητα της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη στροφή στην επενδυτική τραπεζική προς αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων χρηματοδότησης των πελατών, αλλά και διαχείρισης των διαθεσίμων τους.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για περαιτέρω ενίσχυση αυτού του τομέα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Άθως Χανδριώτης, Γενικός Διευθυντής της CISCO, προσθέτοντας πως η εταιρεία αποσκοπεί στο να δώσει μια νέα δυναμική στη δύσκολη επενδυτική εικόνα της κυπριακής αγοράς. Άλλωστε σε αναπτυγμένες αγορές και ειδικά εν μέσω αβεβαιότητας η επενδυτική τραπεζική αποκτά ιδιαίτερο ρόλο, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες χρηματοδότησης, αλλά και αποδόσεων.

Ο στόχος είναι η ενίσχυση των συνεργιών στο τρίπτυχο επενδυτικής τραπεζικής, εταιρικής τραπεζικής και wealth management για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος σε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, που υπερβαίνουν τα όρια της παραδοσιακής τραπεζικής.

Επιπλέον, με τα αρνητικά επιτόκια να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο (lower for longer) η διαχείριση του πλούτου των επιχειρήσεων και των ταμείων προνοίας των υπαλλήλων τους είναι ακόμα μια υπηρεσία που πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος αυτής της ομπρέλας υπηρεσιών.

«Επιθυμούμε να δώσουμε βάρος στους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης στην Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Χανδριώτης, επισημαίνοντας πως το φάσμα των επιλογών των μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να διευρυνθεί με επιλογές όπως άντληση δανειακών και ιδίων κεφαλαίων και από άλλα επενδυτικά σχήματα, όπως επενδυτικά ταμεία, αλλά και επιφανείς επενδυτές.

Για τον στόχο αυτό η CISCO θα ενισχυθεί κεφαλαιακά, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και ανταλλαγής των καινούργιων αυτών μετόχων, με τις μετοχές που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου σε δυο εισηγμένες εταιρείες που αποκτήθηκαν από την τράπεζα μετά την απόκτηση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας το 2013. Ειδικότερα, στην κυριότητα της CISCO θα περάσουν το 67,46% της Laiki Capital Holdings plc (LI) και το 2,95% της CLR Investment Fund (CLL). Εντός  του 2021 θα πραγματοποιηθεί επίσης η απορρόφηση της BOC Asset Management από την Cisco.

Με την περαιτέρω ενίσχυση της CISCO, μίας από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) στην Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου επιτελεί ένα διπλό  σκοπό: Την παροχή ενισχυμένων επενδυτικών και χρηματοδοτικών επιλογών στους πελάτες της αλλά την ενίσχυση των εσόδων της.