You are here

Ενδιαφέρον για επενδύσεις παρά την κατάργηση ΚΕΠ

24/11/2020 14:05

Εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Κύπρο παρά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), ενώ σύντομα αναμένεται να γίνουν κάποιες, που βρίσκονται στα σκαριά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Μιχάλης Μιχαήλ, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συζήτησε το θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Εκ μέρους του Invest Cyprus εκφράστηκε επίσης η ελπίδα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν αποφάσεις κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων από ΗΠΑ, Λιβύη και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ για να μεταφέρουν τη βάση τους στην Κύπρο.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος προσπαθεί να κρατηθεί στο επίκεντρο των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την πανδημία, με διάφορες προωθητικές ενέργειες και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο πλέον υπάγεται ο οργανισμός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Οργανισμός έχει μόνο έναν προϋπολογισμό ύψους €2 εκ. και αν αφαιρεθούν τα διαχειριστικά έξοδα απομένουν €940 χιλιάδες που είναι όπως είπε «σαν να κυκλοφορούμε ξυπόλητοι στα αγκάθια», ενώ άλλες χώρες όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο έχουν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο επενδυτικός νόμος από τη Βουλή και να υπάρξει επέκταση σε νέες χώρες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανανέωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία.

Ο Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας ανέφερε ότι  ο Οργανισμός εντείνει τις προσπάθειές του για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου, στη βάση του πενταετούς στρατηγικού πλάνου που έχει καταρτίσει και το οποίο εδράζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά προσέλκυση ξένων εταιρειών για να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής. Στόχος, όπως είπε, να καταστεί η Κύπρος ευρωπαϊκός προορισμός για τις εταιρείες αυτές και της εγκατάστασης των διεθνών ή περιφερειακών τους γραφείων.

Δεύτερος πυλώνας είναι η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στους τομείς του Τουρισμού και της Φιλοξενίας μέσω της εξειδικευμένης μονάδας Tour Invest, για εκπλήρωση των στόχων που τίθενται μέσω των Εθνικών Στρατηγικών Τουρισμού και Ανάπτυξης των Ορεινών Περιοχών.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προώθηση της Κύπρου ως ευρωπαϊκού προορισμού για την εγγραφή επενδυτικών ταμείων, αλλά και ως προορισμού για την εγκατάσταση διαχειριστών κεφαλαίων. Πέραν της ενίσχυσης του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών από τη δράση αυτή, επιδιώκεται και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των θεσμικών αυτών επενδυτών για επενδύσεις σε μεγάλα έργα σε στρατηγικούς τομείς στην Κύπρο.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας τόσο μέσω της προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, όσο και επενδύσεων σε υποδομές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός κινηματογραφικού στούντιο. Όσον αφορά τον πυλώνα αυτό ο Πρόεδρος του Invest Cyprus ανέφερε ότι εκτός από τις δύο μεγάλες παραγωγές που έγιναν στην Κύπρο προγραμματίζονται ακόμα τέσσερις ταινίες, ωστόσο αναμένεται να ξεπεραστούν πρώτα τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία.

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στην επιτροπή ότι μαζί με τον Invest Cyprus οργανώνουν πληθώρα ενεργειών στο εξωτερικό, κάτι βέβαια που έχει ανασταλεί λόγω την πανδημίας. Σημείωσε επίσης ότι είναι πάρα πολύ βασικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για επενδύσεις στην Κύπρο.

Εκ μέρους της ΟΕΒ σημειώθηκε η ανάγκη προώθησης των επενδύσεων σε θέματα τεχνολογίας και η ανάγκη να προωθηθεί εκ νέου το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρθηκε στον μηχανισμό ταχείας δραστηριοποίησης που διευκολύνει εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο για γρήγορες αδειοδοτήσεις και την αλλαγή στην πολιτική για την μετανάστευση που διευκολύνει εταιρείες να μεταφέρουν κόσμο στην Κύπρο χωρίς πολλές διατυπώσεις. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί το Κέντρο Επιχειρηματικής Στήριξης για καθοδήγηση των Επενδυτών στην Κύπρο.

Από το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρθηκε ότι σε συνεργασία με τον Invest Cyprus προωθείται ο τομέας προσέλκυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ξεκίνησε καταρτισμός σχεδίων ανά χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μετά την κατάργηση του ΚΕΠ φαίνεται να είναι πάρα πολύ καλές. Η Κύπρος, πρόσθεσε, διαθέτει εξαιρετικές υποδομές όπως η καλή γεωγραφική θέση της και το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμός, ναυτιλία υπηρεσίες, γεωργοκτηνοτροφία και τραπεζικός τομέας, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όπως είπε, όλοι οι προσκεκλημένοι έχουν σημειώσει ότι η κατάργηση των πολιτογραφήσεων δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων. Εξέφρασε την άποψη ότι οι προοπτικές στη μετά τον κορωνοϊό εποχή είναι πολύ ενθαρρυντικές και τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κωστας Κώστα ανέφερε ότι ο Invest Cyprus έχει μόνο €940 χιλιάδες για την προώθηση επενδύσεων την ώρα που η Μάλτα έχει €20 εκ. Πρόσθεσε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στις ξένες επενδύσεις. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο παρά το ότι έκλεισε το ΚΕΠ. Αναφέρθηκε επίσης στο Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο και είπε ότι δυστυχώς δεν προωθείται από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι δυστυχώς το κράτος είναι απών ως φορέας προώθησης των επενδύσεων και τον ρόλο αυτό διαδραματίζει ο Invest Cyprus με τους επιχειρηματίες. Είπε επίσης ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων έχει €940 χιλ. για να κάνει αυτή την προωθητική του ενέργεια, ενώ η Μάλτα έχει €20 εκ για τον σκοπό αυτό και η Ιρλανδία €500 εκ.  Πρόσθεσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για συντονισμό όλων των Υπουργείων που εμπλέκονται στην προώθηση στην Κύπρο ώστε μαζί με τις πρεσβείες και τους εμπορικούς ακολούθους να προσελκύουν επενδύσεις.