You are here

Με επικρίσεις η εναρμόνιση για εμπορικό απόρρητο

26/11/2020 21:26

Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία του εμπορικού απορρήτου, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για την καθυστέρηση στην κατάθεση εναρμονιστικών νομοσχεδίων.

Οι έγκριση του νομοσχεδίου προκύπτει  με μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη αποφασίσει να οδηγήσουν την Κύπρο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητώντας χρηματικές κυρώσεις λόγω μη έγκαιρης εναρμόνισης.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόλις 16 βουλευτές, του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύης, με άλλους 16 βουλευτές, να τηρούν αποχή και τέσσερις να το καταψηφίζουν.

Αναζητούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για κοροϊδία της βουλής και εγκληματική ανευθυνότητα, σε ότι αφορά τις συνεχείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καθυστέρηση της κατάθεσης εναρμονιστικών νομοσχεδίων και κανονισμών στη βουλή.

Υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να παρέμβει ο γενικός εισαγγελέας για να εξετάσει ποιος ευθύνεται, καθώς όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιοι που αμείβονται αδρά και δεν κάνουν τη δουλειά τους. Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα απέχει από τη ψηφοφορία γιατί πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία αλλά και για τους λόγους που έχει υποδείξει η ευρωπαϊκή αριστερά.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Χρίστος Ορφανίδης σημείωσε και το ΔΗΚΟ θα τηρήσει αποχή, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ακόμα ένα λάθος που οφείλεται στους υπηρεσιακούς, όπως στην περίπτωση του χαλουμιού για την οποία αναμένεται ακόμα η απόφαση.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η οδηγία που μεταφέρεται, είναι σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και όχι τις μικρές επιχειρήσεις, όπως θα έπρεπε. Πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις θα πλήξουν την διαφάνεια, την ερευνητική δημοσιογραφία, τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τους πληροφοριοδότες, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να περιοριστεί στον επιχειρηματικό κόσμο και τη βιομηχανική κατασκοπία και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ΔΗΣΥ συμφώνησε στο ότι είναι απαράδεκτες οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο υπουργείο ενέργειας για τα νομοσχέδια που πρέπει να έρθουν στη βουλή αναφέροντας ότι η αρμόδια υπουργός απολογήθηκε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα στη νομική υπηρεσία. Διερωτήθηκε γιατί δεν ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ή γιατί δεν γίνεται αγορά υπηρεσιών από τη νομική υπηρεσία. Σε σχέση με τον εναρμονιστικό νόμο είπε ότι σφραγίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων για πρόσβαση στις πληροφορίες καθορίζοντας τις εξαιρέσεις. Ψηφίζουμε είπε, και προστατεύουμε την καινοτομία και την έρευνα.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιχειρείται η προστασία μιας επιχειρηματικής καινοτομίας από μη εξουσιοδοτημένη χρήση από τρίτους. Είπε ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ την νομοθεσία, αφού στόχος της Κύπρου είναι να γίνει κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας και πρέπει να υπάρξει προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι καταψήφισε το νομοσχέδιο λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων ενώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχε και δόλος πίσω από την καθυστέρηση.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η απόκτηση εμπορικού απορρήτου θεωρείται νόμιμη και πότε θεωρείται παράνομη, καθώς και εξαιρέσεις βάσει των οποίων δεν διώκεται ένα πρόσωπο που απέκτησε, χρησιμοποίησε ή αποκάλυψε εμπορικό απόρρητο.

Επίσης, προβλέπονται μέτρα, διαδικασίες και μέσα ένδικης προστασίας βάσει των οποίων ο κάτοχος του εμπορικού απορρήτου μπορεί να διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα, αποζημιώσεις, διάταγμα για την απαγόρευση χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου από τον εναγόμενο και την ανάκληση των παράνομων εμπορευμάτων από την αγορά.

Το νομοσχέδιο μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία που εναρμονίζει την νομική προστασία του εμπορικού απορρήτου σε ολόκληρη την ΕΕ και διασφαλίζει επαρκές και συνεκτικό επίπεδο αστικής έννομης προστασίας και αποζημίωσης στην ενιαία αγορά σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού απορρήτου.

Με βάση την οδηγία, ιστορικό εμπορικό απόρρητο είναι κάθε πολύτιμη πληροφορία για μια επιχείρηση η οποία θεωρείται εμπιστευτική και παρέχει στην εν λόγω επιχείρηση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η οδηγία εναρμονίζει τον ορισμό του εμπορικού απορρήτου σύμφωνα με υφιστάμενα διεθνή δεσμευτικά πρότυπα. Μεταξύ άλλων, οι κανόνες εναρμονίζουν τα αστικά μέσα με τα οποία τα θύματα της υπεξαίρεσης εμπορικού απορρήτου μπορούν να ζητήσουν προστασία, χωρίς να θεσπίζουν ποινικές κυρώσεις.

Τέτοια αστικά μέτρα είναι η παύση της παράνομης χρήσης και περαιτέρω αποκάλυψης υπεξαιρεθέντων εμπορικών απορρήτων, η απομάκρυνση από την αγορά εμπορευμάτων που έχουν κατασκευαστεί βάσει εμπορικού απορρήτου το οποίο αποκτήθηκε παράνομα και το δικαίωμα αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την παράνομη χρήση ή αποκάλυψη του υπεξαιρεθέντος εμπορικού απορρήτου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων του νόμου προβλέπεται χρηματική ποινή μέχρι €35 χιλ., και η δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης, η οποία δε θα υπερβαίνει τα τρία έτη.

Της Μαρίας Χαμπή