You are here

Επιδότηση επιτοκίου για ενοποιημένα στεγαστικά

27/11/2020 11:09

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη ότι στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων στεγαστικών δανείων δύναται να περιληφθούν και νέα στεγαστικά δάνεια, τα οποία κατά την έκδοση τους ενοποιήθηκαν με υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος. Το σχέδιο καλύπτει την αγορά πρώτης κατοικίας και ανέγερσης πρώτης κατοικίας αλλά δεν καλύπτει ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας ή την αγορά/ανέγερση εξοχικής κατοικίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΟΕΒ, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25/11/2020 αποφάσισε, στη βάση της αναθεωρημένης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των Κανόνων περί Κρατικών Ενισχύσεων στα μέτρα που λήφθηκαν για ενίσχυση της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου COVID- 19:

 (α) Την εξάμηνη παράταση του Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίου Νέων Στεγαστικών Δανείων από 31/12/2020 μέχρι τις 30/06/2021. Δηλαδή, η νέα καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία τα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στο Σχέδιο μπορούν να εγκρίνουν αιτήσεις δυνητικών δανειοληπτών για εισαγωγή στο σχέδιο είναι η 30/6/2021. Η υλοποίηση της παράτασης έχει άμεση ισχύ από τις 25/11/2020.

 (β) Την εξάμηνη παράταση του Σχεδίου για Επιδότηση Επιτοκίου Νέων Επιχειρηματικών Δανείων, νοουμένου ότι θα τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συμβατή με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων Νέων Στεγαστικών Δανείων δύναται να περιληφθούν και νέα στεγαστικά δάνεια τα οποία κατά την έκδοση τους ενοποιήθηκαν με υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) Το ενοποιημένο δάνειο δεν υπερβαίνει τις €300.000.

(β) Η συμφωνία για το νέο στεγαστικό δάνειο υπογράφηκε μετά την 1ην Μαρτίου 2020 και πριν τις 26 Ιουνίου2020, ημερομηνία πρώτης ανακοίνωσης του στεγαστικού σχεδίου.

(γ) Έχουν ενοποιηθεί στο νέο δάνειο εκτός του νέου στεγαστικού δανείου, δάνεια του ιδίου σκοπού και τα οποία δεν παρουσίαζαν πέραν των 90 ημερών (περιλαμβανομένης) σε καθυστέρηση.

(δ) Θα επιδοτείται το επιτόκιο του δανείου που αφορά μόνο το νέο στεγαστικό δάνειο.

 (ε) Το δάνειο και οι δανειολήπτες θα πληρούν όλες τις άλλες πρόνοιες του Σχεδίου.

Διευκρινίζεται ότι, δεν θα επιδοτείται το μέρος του ενοποιημένου δανείου που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανείου του οποίου η ημερομηνία υπογραφής της αρχικής σύμβασης ήταν πριν την 1/3/2020. Στην περίπτωση ενοποίησης δανείων των οποίων οι αρχικές συμφωνίες υπογράφηκαν μετά την 1/3/2020 και νοουμένου σε ατομική βάση κάλυπταν τους σκοπούς του Σχεδίου (π.χ. απόκτηση οικοπέδου, ανέγερση κατοικίας) θα επιδοτείται το σύνολο του ενοποιημένου δανείου νοουμένου ότι η σύμβαση του Ενοποιημένου Δανείου υπογράφηκε μέχρι τις 26/06/2020 και το ενοποιημένο δάνειο δεν υπερβαίνει τις €300.000.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι σύμφωνα με τo αναθεωρημένο Μέρος 3.1 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των Κανόνων περί Κρατικών Ενισχύσεων στα μέτρα που λήφθηκαν για ενίσχυση της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου COVID- 19, η υφιστάμενη απαίτηση του Σχεδίου για την Επιδότηση Επιτοκίου Νέων Επιχειρηματικών Δανείων για λήψη βεβαίωσης από εγκεκριμένο λογιστή ότι η επιχείρηση που αιτείται στήριξης δεν ήταν προβληματική στις 31/12/2019 αντικαθίσταται για τις πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις καθώς και τους αυτοτελώς εργαζόμενους με δήλωση της επιχείρησης / αυτοτελώς εργαζόμενου ότι δεν υπόκειτο σε διαδικασία εκκαθάρισης/πτώχευσης, ανάλογα με την περίπτωση, ούτε έλαβε ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης κατά την 31/12/2019. Διευκρινίζεται ότι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η απαίτηση για λήψη βεβαίωσης από εγκεκριμένο λογιστή ότι η επιχείρηση που αιτείται στήριξης δεν ήταν προβληματική στις 31/12/2019, συνεχίζει να υφίσταται.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η περίοδος εκταμίευσης του δανείου και για τα 2 Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων και ως εκ τούτου και η επιδότηση του επιτοκίου αρχίζει από την ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης του δανείου από τον δανειολήπτη και όχι από την ημερομηνία ενδεχόμενης ενεργοποίησης του λογαριασμού του δανείου για την κάλυψη διαφόρων εξόδων έκδοσης του δανείου.