You are here

Λίμνη Παραλιμνίου: Υδροβιότοπος με… σκοπευτήριο

01/12/2020 06:31

Ο μόνος τρόπος για δοθεί ένα τέλος στο μπάχαλο που επικρατεί στη λίμνη Παραλιμνίου τα τελευταία 20 χρόνια είναι να περάσει στην κυριότητα του κράτους, δηλώνουν οι περιβαλλοντιστές, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των δράσεων που συμφωνήθηκαν χθες μεταξύ της επιτρόπου περιβάλλοντος και του δημάρχου Παραλιμνίου.

Από τις διάφορες δράσεις που συμφωνήθηκαν, απουσιάζει ουσιαστική αναφορά στο καθεστώς της λίμνης αλλά και στην ύπαρξη σκοπευτηρίου πλησίον της, αν και γίνεται αναφορά στη σημασία της περιοχής ως Natura.

Οι περιβαλλοντιστές τονίζουν ότι πρόκειται για τον μοναδικό υδροβιότοπο στον οποίο υπάρχει σκοπευτήριο παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα μετακινηθεί ενώ επιτρέπεται και το κυνήγι όπως υποστηρίζουν, μέσα στον ίδιο τον υδροβιότοπο.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι η λίμνη Παραλιμνίου, η οποία έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Φύση 2000, θα πρέπει είτε μέσω της απαλλοτρίωσης είτε μέσω της μακροχρόνιας ενοικίασης να περάσει στα χέρια του κράτους ώστε να προστατευθεί.

Υπενθύμισε ότι το 2011 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης τερματίστηκε η διαδικασία. Παράλληλα όμως είχαν ξεσηκωθεί και αρκετοί από τους 333 ιδιοκτήτες τεμαχίων γης στη λίμνη επειδή δεν αποδέχτηκαν την τιμή που τους πρότεινε το κτηματολόγιο ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση.

Μετά την απόσυρση της απαλλοτρίωσηςτο 2014 και την καταδίκη της κυβέρνησης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η περιοχή με νέο διάταγμα χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη και δεν επιτρέπεται να εισέλθει κανένας στην περιοχή, παρόλο που συχνά πυκνά μετατρέπεται χώρος απόρριψης σκουπιδιών και διάφορων άλλων παράνομων παρεμβάσεων, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, ΚλείτοςΠαπαστυλιανού, ανέφερε ότι «όσον αφορά τη διατήρηση της στάθμης του νερού, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εκπονηθεί και να αξιολογηθεί η κατάλληλη υδρολογική και δέουσα μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Πέραν τούτου προφανώς θα πρέπει να αποτραπούν οποιεσδήποτε νέες αυθαίρετες επεμβάσεις που αφορούν το κανάλι αποστράγγισης».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι για οποιαδήποτε έργα εξυπηρέτησης επισκεπτών θα πρέπει να γίνουν μετά από κατάλληλες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση να αξιολογηθούν οι συσσωρευτικές επιπτώσεις υφιστάμενων επεμβάσεων ή και κατασκευών οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λίμνη περιλαμβανομένου του σκοπευτηρίου, της πίστας αερομοντελισμού και της πίστας αγρομοτοσυκλέτας.

Η λύση της απαλλοτρίωσης της λίμνης από το κράτος θα δώσει λύσει στα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την περιοχή με τις αυθαίρετες παρεμβάσεις, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό υδροβιότοπο ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000, κυρίως για σκοπούς προστασίας του νερόφιδου Natrix Natrix Cypriaca. Το κράτος θα πρέπει να απαλλοτριώσει τη λίμνη, να την προστατεύσει και να αναδείξει την οικολογική σημασία της ώστε να αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα υποστήριξε ο διευθυντής του πτηνολογικού συνδέσμου Μάρτιν Χέλλικαρο, ο οποίος είπε ότι «η λίμνη θα μπορούσε να ήταν ένα στολίδι για την περιοχή. Δυστυχώς όμως πάσχει σε πάρα πολλά θέματα. Είναι ο μόνος υδροβιότοπος που επιτρέπεται το κυνήγι εντός του υδροβιότοπου», υπέδειξε.

Σχολιάζοντας το σκοπευτήριο που υπάρχει μέσα στη λίμνη είπε ότι εδώ και χρόνια η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις ότι θα μετακινηθεί αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα ακόμη.

Υπενθύμισε επίσης ότι ως πτηνολογικός σύνδεσμος, είχαν καταγγείλει αρκετές φορές απόπειρες για αποστράγγιση της λίμνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χέλλικαρ, θα μπορούσε να γίνει μια διευθέτηση στη λίμνη Παραλιμνίου παρόμοια με αυτή που έγινε στη λίμνη της Ορόκλινης, στην όποια εφαρμόσθηκε ένα καλό διαχειριστικό σχέδιο και σήμερα αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή.

Στις 28 Νοεμβρίου, η επίτροπος περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου πραγματοποίησε από κοινού με το δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη επί τόπου επίσκεψη στη λίμνη Παραλιμνίου, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν εκτενώς και διεξοδικά κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της λίμνης, την προστασία των ειδών, τις πιέσεις που δέχεται, αλλά και την ορθολογιστική διαχείριση του μεγάλου ζητήματος της στάθμης του νερού.

«Με την ολοκλήρωση της συνάντησης μας, θεωρήσαμε ωφέλιμο να

σημειώσουμε τις ακόλουθες δράσεις», αναφέρει ανακοίνωση της κ. Βασιλείου.

«(α) Την ενεργοποίηση μας για άμεσο καθαρισμό της λίμνης από τους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται τόσο στα ιδιωτικά τεμάχια όσο και στην περίμετρο της.

(β) Την ανάγκη για σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης που να αφορά στην ορθολογιστική διαχείριση του νερού με βάση και την βιολογία των ειδών.

(γ) Τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τη διατήρηση της στάθμης του νερού σε σημείο που να επιτρέπει την αναπαραγωγή των πτηνών και την παράλληλη αναπαραγωγή τροφής για το νερόφιδο Natrix natrix cypriaca μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, σε σχέση και με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

(δ) Την αποτροπή αυθαιρεσιών που αφορούν στο παράνομο κανάλι αποστράγγισης.

(ε) Τη συνεργασία αμφοτέρων για τη σύσταση Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών στη Λίμνη.

(στ) Τη δημιουργία μονοπατιού της φύσης περιμετρικά της λίμνης αλλά και σημείων παρατήρησης και εξυπηρέτησης φωτογράφων.

Επιπρόσθετα, τη γενική συζήτηση απασχόλησε και το καθεστώς ιδιωτικών περιουσιών στη λίμνη, όπως επίσης οι τρόποι διαχείρισης τους αλλά και το σύνολο των πιέσεων που δέχεται η περιοχή. Για τα ζητήματα αυτά, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει άμεσα να βρούμε λύσεις που να έχουν ως προτεραιότητα το καθεστώς προστασίας της περιοχής ως Natura και ΖΕΠ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι όποτε οι συνθήκες (εξαιτίας της πανδημίας) το επιτρέψουν, θα προβούμε σε ενημερωτικά εργαστήρια και διαβουλεύσεις έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι η λίμνη ως περιοχή Natura είναι ένας τεράστιος οικονομικός πόρος που παραμένει ανεκμετάλλευτος και αν προστατευτεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να συνεισφέρει στην εποχικότητα του τουρισμού της περιοχής επιτρέποντας και την επίσκεψη χειμερινών επισκεπτών στο Παραλίμνι».

Της Ηρώς Ευθυμίου