You are here

Τύπος: Μόνιμη παρουσία στις Βρυξέλλες επιδιώκει το ΚΕΒΕ

01/12/2020 06:39

Το νέο πάγωμα των εκποιήσεων στο οποίο εμμένει η αντιπολίτευση, η συνάντηση που είχε η εκτελεστική γραμματεία του ΚΕΒΕ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας που αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο, καθώς και ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης κατά 4,1% της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μέτωπο αντιπολίτευσης για νέο πάγωμα εκποιήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο πάγωμα των εκποιήσεων στο οποίο εμμένει η αντιπολίτευση. Όπως σημειώνεται, παρά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου οικονομικών για επηρεασμό της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας και του τραπεζικού τομέα αν παγώσουν οι εκποιήσεις, οδηγούνται, αυτή την Πέμπτη ή την επόμενη, στην ολομέλεια της βουλής οι τέσσερις προτάσεις νόμου με τις οποίες αναστέλλονται οι εκποιήσεις, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο. Τις προτάσεις νόμου κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία παγώνουν οι εκποιήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, για κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ. και για μικρές επαγγελματικές στέγες με κύκλο εργασιών κάτω των €2 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, όλο και λιγότεροι κύπριοι φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται η ροή μεταναστών στην εγχώρια αγορά που ζητούν δουλειά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν βρίσκουν άκρη με το συνταξιοδοτικό αξιωματούχων
  • Σε λεπτό σχοινί ο 13ος σε πολλές επιχειρήσεις
  • Απεξάρτηση από τουρισμό και κατασκευές
  • Ο κορωνοϊός «έφαγε» €820 εκ. από το ΑΕΠ

Πολίτης

 «Μόνιμη παρουσία στις Βρυξέλλες επιδιώκει το ΚΕΒΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συνάντηση που είχε η εκτελεστική γραμματεία του ΚΕΒΕ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΚΕΒΕ ενημέρωσε για την ανάγκη μιας μόνιμης παρουσίας του επιμελητηρίου για προώθηση των κυπριακών εμπορικών συμφερόντων στην καρδιά της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο όπου παρασκηνιακά βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις εκ μέρους της Άγκυρας για πιο ενεργή συμμετοχή του αντίστοιχου τ/κ επιμελητηρίου στο ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η ύφεση της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, υπολογίζεται στο -4,4%.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Προτεραιότητες το φαγητό εκτός σπιτιού και οι διακοπές

Χαραυγή

 «Μάιο του 2021 η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας με κόμιστρο €50»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας που αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο. Ο υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υφυπουργείου του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ανέφερε ότι το ναύλο έχει ήδη καθοριστεί στα €50 για μονή διαδρομή και €80 μετ’ επιστροφή. Όπως είπε, το επόμενο δεκαήμερο θα προκηρυχθεί ο σχετικός ανοικτός ευρωπαϊκός διαγωνισμός και η σύνδεση αναμένεται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2021.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η επιτροπή οικονομικών εξέτασε στη χθεσινή της συνεδρία σειρά προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών στο 65ο έτος και ρύθμιση του θέματος της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €2 δισ. λιγότερα έσοδα για τον τουρισμό το εννεάμηνο
  • Βαθιά ύφεση και αργή ανάκαμψη δείχνουν τα στοιχεία

Αλήθεια

 «Αρνητικός κατά 4,1% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης κατά 4,1% της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.  Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -4,4%. Η Στατιστική αναφέρει πως η άρση των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2020.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ΕΚΤ διεξάγει δημόσια διαβούλευση για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ στο Ευρωσύστημα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση περάν του 80% στα έσοδα
  • Ανθεκτική στην πανδημία η κυπριακή ναυτιλία
  • Τεράστια πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ – ΥΠΟΙΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ – Έντονες αντιδράσεις εργαζομένων που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΝΤΡΙΠΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – Βουλευτές θέτουν θέμα για Νουρή λόγω μη κατάθεσης στοιχείων πολιτογραφήσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ – Αρωγή από τον διεθνή μηχανισμό ανώτατων οργάνων ελέγχου αναμένει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ