You are here

Ξεπέρασαν τους 173.000 οι θάνατοι εξαιτίας τoυ κορωνοϊού στην Βραζιλία, πλησιάζουν τους 106.000 στο Μεξικό

01/12/2020 07:57

Βραζιλία και Μεξικό συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων εξαιτίας της COVID-19, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την στιγμή που η Κολομβία ανακοίνωσε κλείσιμο των χερσαίων και ποτάμιων συνόρων της χώρας μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Το Yπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.138 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 287 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 173.120 νεκρούς επί συνόλου 6.335.878 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Νωρίτερα χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για την αναζωπύρωση της εξάπλωσης της πανδημίας και την αύξηση του δείκτη θνητότητας στη Βραζιλία.

"Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό", τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα ο πρόεδρος της οποίας, ο Ζαίχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει την σοβαρότητα της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κι έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2.

Ο Τέντρος σημείωσε πως η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, αλλά μετά τη χαλάρωση των μέτρων καταγράφει νέα αναζωπύρωση.

Εξάλλου, το Yπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.472 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 285 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 105.940 νεκρούς επί συνόλου 1.113.543 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο. Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς δεν εισάγονται σε δομές υγείας, ενώ γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότρυνε χθες τις μεξικανικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα βρίσκεται "σε άσχημη θέση".

Από την άλλη, το κινεζικό Yπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 12 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 18 την προηγουμένη.

Οι οκτώ από τις μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ήταν "εισαγόμενες", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό. Τέσσερις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων - τους οποίους το κινεζικό Yπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - που εντοπίστηκαν χθες μειώθηκε σε 5, από 17 την προηγουμένη. Ακόμη 12 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 277 ασθενείς με την COVID-19, οκτώ σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.542 μολύνσεων.

Τέλος, η Κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να παραταθεί ως τη 16η Ιανουαρίου 2021 το κλείσιμο των χερσαίων και ποτάμιων συνόρων της χώρας, που επιβλήθηκε στα μέσα του Μαρτίου για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η υπηρεσία μετανάστευσης. Η παράταση πάντως δεν αφορά την κίνηση επιβατικών και φορτηγών πλοίων, η οποία από τα μεσάνυχτα επιτρέπεται εκ νέου, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χουάν Φρανσίσκο Εσπινόσα, σε βίντεο που διένειμε σε ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ήρε την 1η Σεπτεμβρίου τους περιορισμούς που επέβαλε την 25η Μαρτίου και κατόπιν επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι αερομεταφορές. Από τον Μάρτιο, περίπου 110.000 πολίτες της Βενεζουέλας από τους 1,7 εκατ. που εκτιμάται πως έχουν καταφύγει στην Κολομβία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Κολομβία, χώρα που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (1.316.806, +8.430 σε 24 ώρες) και στην τέταρτη ως προς τον αριθμό των νεκρών (36.766, +182 το προηγούμενο 24ωρο, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Υγείας) γειτονεύει με τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, τον Παναμά, το Περού και τη Βενεζουέλα.

ΚΥΠΕ