You are here

ΑΤΗΚ: Απορρόφηση πλεονασμάτων με προϋποθέσεις

11/07/2006 18:19
Τις θέσεις της ΑΤΗΚ αναφορικά με το νομοσχέδιο που θα βρεθεί την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και το οποίο προνοεί την ετήσια καταβολή στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας μέρους των πλεονασμάτων που η ΑΤΗΚ πραγματοποιεί ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της, κατέθεσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Αρχής Σταύρος Κρεμμός. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμμό, μια από τις προϋποθέσεις, που έθεσε εξ υπαρχής η ΑΤΗΚ, είναι όπως η όποια καταβολή μερίσματος γίνεται ύστερα από διαβούλευση με το ΔΣ του οργανισμού.

Ο κ. Κρεμμός, που μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης όπου έγινε παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑΤΗΚ για το 2005, πρόσθεσε ότι είναι παράνομο, σύμφωνα με τον περί εταιρειών νόμο, οι μέτοχοι μιας εταιρείας να καθορίσουν ή να αυξήσουν το μέρισμα που θα δώσει η εταιρεία αυτή. «Η Γενική Συνέλευση των μετόχων μιας εταιρείας έχει μόνο το δικαίωμα να εγκρίνει ή να ελαττώσει αυτό που προτείνει το ΔΣ της εταιρείας και όχι να το αυξήσει», σημείωσε.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που καθόρισε το ΔΣ της ΑΤΗΚ και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η κερδοφορία και η ρευστότητα του οργανισμού, η στρατηγική ανάπτυξης και ανταγωνισμού, οι συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού καθώς και οι υποχρεώσεις που έχει ο οργανισμός στα ταμεία σύνταξης.

Ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ επεσήμανε ακόμη ότι η Αρχή πρότεινε εξ υπαρχής στην κυβέρνηση αντί να λαμβάνει περιστασιακά η κάθε κυβέρνηση από τα ταμεία των ημικρατικών οργανισμών, να θεσμοθετηθεί μια μερισματική πολιτική. «Είναι λογικό ότι υπάρχει και δεν χρησιμοποιείται από θέμα κεφαλαίου να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το κυπριακό δημόσιο», είπε.

Κίνδυνος για ταμεία σύνταξης

Παράλληλα, ο κ. Κρεμμός έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τα ταμεία σύνταξης της Αρχής. «Αν και η ΑΤΗΚ διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά ταμεία σύνταξης, είναι η πρώτη που φωνάζει ότι αν συνεχίσουν τα ταμεία σύνταξης να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα όχι μόνο το ταμείο σύνταξης κινδυνεύει αλλά κινδυνεύει και ολόκληρος ο οργανισμός», σημείωσε.

Vodafone-Κατεχόμενα

Ακόμη, ο κ. Κρεμμός έβαλε φρένο στη φημολογία που έκανε λόγο ότι η Vodafone θα λειτουργήσει στα κατεχόμενα. «Δεν είναι απλά τα πράγματα για τη Vodafone να θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με την ΑΤΗΚ, με την οποία έχει στρατηγική συμφωνία για την ολότητα της κυπριακής αγοράς, για να πιάσει το 20% που διαθέτει η Teslim Τουρκίας στα κατεχόμενα», τόνισε.

Τέλος αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2005, ο κ. Κρεμμός είπε ότι το πλεόνασμα μετά τη φορολογία ανήλθε σε £18 εκ., σε σύγκριση με 31 εκ. λίρες το 2004, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 0,5% και έφτασαν τα £231 εκ. έναντι 232 εκ. το 2004.

Είπε ακόμη ότι έγιναν επενδύσεις £ 56,4 εκ. και αυξήθηκαν τα αποθεματικά του οργανισμού κατά 4% και ανήλθαν στα £475 εκ. και τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 12 εκ. λίρες και ανήλθαν στα £205 εκ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ