You are here

Χάλκινο στη χρήση μετρητών και καλός βαθμός στις κάρτες

03/12/2020 11:40

Γενικά πάει καλά στις ηλεκτρονικές πληρωμές η Κύπρος, αλλά και στη χρήση μετρητών, όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα μετρητά εξακολούθησαν να είναι το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμής στο τέλος του 2019 για πληρωμές μικρής αξίας με φυσική παρουσία του πληρωτή.

Πέρσι, οι ενήλικες καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ χρησιμοποίησαν μετρητά για το 73% των συναλλαγών μικρής αξίας σε σημεία πώλησης και πρόσωπο με πρόσωπο (48% σε όρους αξίας).

Το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης μετρητών καταγράφονται στη Μάλτα (88%), στην Ισπανία (83%) και στην Κύπρο (83%). Αντίθετα, σε Φινλανδία και Κάτω Χώρες αντίστοιχα μόνο το 35% και το 34% των πληρωμών γίνονται σε μετρητά. Σε αυτές τις χώρες, οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως μέσο πληρωμής.

Σε προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ, η οποία διενεργήθηκε το 2016, το αντίστοιχο ποσοστό των συναλλαγών για την ευρωζώνη ήταν 79% (54% σε όρους αξίας).

Η χρήση καρτών για τη διενέργεια πληρωμών μικρής αξίας με φυσική παρουσία του πληρωτή αυξήθηκε κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες κατά την ίδια τριετία, από 19% σε 24% (41% σε όρους αξίας). Το 2019, σχεδόν 4 στις 10 συναλλαγές με κάρτα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ανέπαφης τεχνολογίας. Στην Κύπρο περίπου οι μισές πληρωμές (47%) ήταν με κάρτες.

Για τις ηλεκτρονικές τους αγορές, οι ενήλικες καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ πλήρωσαν κυρίως με κάρτα (49% των συναλλαγών) και 1 στις 4 ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκε με τη χρήση λύσεων ηλεκτρονικής πληρωμής. 4 στις 10 πληρωμές λογαριασμών έγιναν μέσω άμεσης χρέωσης και 2 στις 10 μέσω μεταφοράς πιστώσεων.

Η αξία των πληρωμών σε σημεία πώλησης και πρόσωπο με πρόσωπο ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 73% στην Κύπρο και Μάλτα και 66% στην Ισπανία, έως 33% στο Βέλγιο, 27% στη Φινλανδία, 25% στη Γαλλία, 24% στο Λουξεμβούργο και 22% στην Ολλανδία. Στην Εσθονία, τα μετρητά και οι χρεωστικές κάρτες αντιστοιχούσαν στο 41% η καθεμία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τα πιο χρησιμοποιούμενα μέσα πληρωμής.

Οι κάρτες αντιπροσώπευαν περισσότερα από το μισό όλων των πληρωμών σε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβακία, Ιταλία και Λετονία.  Στην Κύπρο οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσώπευε το 47% του συνόλου και στην Πορτογαλία το 46%. Η χαμηλότερη χρήση λύσεων ηλεκτρονικής πληρωμής ήταν στη Λετονία (12%), στην Εσθονία (16%) και στις Κάτω Χώρες (17%).

Οι μεταφορές πίστωσης σε διαδικτυακές πληρωμές ήταν αισθητά ψηλές στις Κάτω Χώρες (64%). Επίσης στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Φινλανδία, οι μεταφορές πιστώσεων χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι δυνητικές επιδράσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας στη συμπεριφορά των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, τον Ιούλιο του 2020 η ΕΚΤ διενέργησε – συμπληρωματικά προς την έρευνα του 2019 – μια ειδική έρευνα. Τέσσερις στους 10 συμμετέχοντες σε αυτήν απάντησαν ότι από την έναρξη της πανδημίας χρησιμοποίησαν μετρητά με πολύ μικρότερη συχνότητα. Ενώ η πλειονότητα όσων εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με αυτόν τον τρόπο και μετά την πανδημία, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη συμπεριφορά πληρωμών είναι ακόμα αβέβαιες.

«Η ελευθερία των καταναλωτών να επιλέγουν τη μέθοδο πληρωμής τους είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Επομένως, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα μετρητά είναι αποδεκτά και προσβάσιμα σε όλη τη ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την καινοτομία στις ψηφιακές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένου του έργου μας σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ», δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Της Γεωργίας Χαννή