You are here

Στο Ανώτατο το πάγωμα των εξώσεων

04/12/2020 13:02

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να δώσει την τελική ετυμηγορία σε σχέση με την παράταση ή όχι της αναστολής εφαρμογής προνοιών του περί ενοικιοστασίου νόμου, για ταχείες διαδικασίες έξωσης ενοικιαστών, λόγω οφειλόμενων ενοικίων, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει τη νομοθεσία, μετά την απόρριψη σχετικής αναπομπής από τη Βουλή.

Ο νόμος πέρασε σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή στις 9 Οκτωβρίου, με 47 ψήφους υπέρ και μια ψήφο εναντίον της σχετικής πρότασης νόμου που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων.

Η νομοθεσία αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία «η χρονική επέκταση στην αναστολή της διαδικασίας των εξώσεων που προβλέπει ο εν λόγω νόμος αντιβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι όπως αυτή κατοχυρώνεται με βάση το άρθρο 26 του Συντάγματος, στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών αλλά και στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη που κατοχυρώνεται με το άρθρο 30.1 του Συντάγματος».

Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για επέμβαση του νομοθέτη στην ήδη διαμορφωμένη συμβατική σχέση των μερών η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα της ανάκτησης κατοχής, χωρίς να ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, ούτως ώστε να μπορεί έστω και οριακά, όπως αναφέρεται, να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι.

Σε ότι αφορά την παραβίαση της αρχής της διάκρισης εξουσιών, υποστηρίζεται πως με τη ρύθμιση αναστέλλεται προκαταρκτικά και αυτόματα η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και διαταγμάτων για τις εξώσεις, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται, χωρίς το αρμόδιο δικαστήριο να αποφανθεί ότι δικαιολογείται τέτοια αναστολή.

Αναφορικά με την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη, σημειώνεται ότι «η ρύθμιση δημιουργεί ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο κώλυμα στην πρόσβαση των ιδιοκτητών των υποστατικών στο Δικαστήριο», με τον νόμο να χαρακτηρίζεται ως «αντισυνταγματικός».

Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του νόμου για παράταση μέχρι τέλος του έτους, της προστασίας των ενοικιαστών από ταχείες διαδικασίες έξωσης, εμμένοντας στην αρχική της απόφαση.

Με την αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε σχέση με τις επιθυμίες των κομμάτων που την καλούν να λάβει μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τα ενοίκια, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για νοικοκυριά.

Ο υπό αναφορά νόμος προβλέπει όπως η ισχύουσα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 αναστολή κάθε διαδικασίας για ανάκτηση κατοχής ακινήτου δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11 του περί Ενοικιοστασίου Νόμου επεκταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να μην εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή καμία απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής δυνάμει τέτοιας διαδικασίας.

Η ρύθμιση επήλθε αρχικά τον Μάρτιο με τη ψήφιση νομοσχεδίου, ως προσωρινό μέτρο προστασίας των ενοικιαστών από το ενδεχόμενο έξωσής τους συνεπεία της κατάστασης που διαμορφώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στη διακίνηση των πολιτών, την περίοδο της πανδημίας.

Της Μαρίας Χαμπή