You are here

Θα μιλούν τρεις συνεχόμενες μέρες στη Βουλή

04/12/2020 14:50

Επιστολή με την οποία ενημερώνονται για το τελικό πρόγραμμα συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 έλαβαν σήμερα οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, εκ μέρους της διεύθυνσης της Βουλής.

Με βάση τον προγραμματισμό, η έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, θα συνεχιστεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου θα αρχίσει στις 4.00 μ.μ. και θα διαρκέσει 4 ώρες και 40 λεπτά. Κατά τη συνεδρίαση, θα γίνει συνοπτική αναφορά στην έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από την πρόεδρο της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και θα ακολουθήσουν ομιλίες αρχηγών ή και εκπροσώπων των πολιτικών/κομματικών ομάδων. Με βάση την κατανομή του χρόνου, ορίζεται χρόνος ομιλίας 40 λεπτών για τους αρχηγούς ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ. ΔΗΚΟ και από 30 λεπτά στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, αρχίζοντας από το μικρότερο κόμμα.

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, η συζήτηση είναι προγραμματισμένη σε δύο φάσεις, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και ακολούθως, από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Την Τετάρτη αναμένεται να απευθύνουν ομιλίες συνολικά 36 βουλευτές.

Η καταληκτική συνεδρίαση της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου, θα αρχίσει στις 3 το απόγευμα με συζήτηση του προϋπολογισμού. Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τοποθετείται μετά τις 6 μ.μ.

Ο χρόνος ομιλιών που παραχωρείται, είναι 15 λεπτά για κάθε βουλευτή με το δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας να προβεί στις δικές της εσωτερικές ρυθμίσεις, κατανέμοντας το χρόνο διαφορετικά εφόσον το επιθυμεί, νοουμένου ότι ο συνολικός χρόνος κάθε ομιλητή δε θα ξεπερνά το χρόνο που παρέχεται μόνο για τους αρχηγούς των κομμάτων, δηλαδή τα 40 ή 30 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωση.

Στο μεταξύ, στις 10 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να απευθυνθεί στη βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σηματοδοτώντας την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Η περίοδος συμπίπτει με το κλείσιμο ενός έτους από την ανάληψη καθηκόντων του υπουργού οικονομικών.

Ο Υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία των δημόσιων οικονομικών και σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, καθώς επίσης στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας.

Μ.Χ.