You are here

5ο Συνέδριο Διαβαλκανικού Φόρουμ Συνδέσμων Τραπεζών

19/05/2006 11:43
Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2006 στο Βελιγράδι το 5ο Συνέδριο του Διαβαλκανικού Φόρουμ Συνδέσμων Τραπεζών, το οποίο φιλοξενήθηκε από το Σύνδεσμο Τραπεζών Σερβίας (ΣΤΣ) με την ευκαιρία της 85ης επετείου της ίδρυσης του.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι Γενικοί Διευθυντές των Συνδέσμων Τραπεζών της Αλβανίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας, Σερβίας, Τουρκίας, Σλοβενίας και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου, το συνέδριο του Φόρουμ ξεκίνησε με ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών της Σερβίας, ο οποίος παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή του τραπεζικού συστήματος της Σερβίας. Η ομιλία περιείχε επίσης πληροφορίες σε σχέση με τις προετοιμασίες που γίνονται για την εφαρμογή της Συνθήκης της Βασιλείας ΙΙ (Basel II ), την οργάνωση και εξέλιξη των Υπηρεσιών Ανταλλαγής Δεδομένων Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Bureauς) και το Τραπεζικό Ινστιτούτο Εκκαθάρισης (ΤΙΕ) της Σερβίας.

«Η συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την εταιρική διακυβέρνηση και συμμόρφωση των τραπεζών, καθώς και θέματα αναφορικά με τον αυτορυθμιστικό ρόλο των Συνδέσμων αναβλήθηκε. Αποφασίσθηκε δε, όπως τα εν λόγω θέματα συμπεριληφθούν στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας του Φόρουμ και όπως τύχουν λεπτομερούς εξέτασης και συζήτησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση του Βελιγραδίου επισημάνθηκε ακόμη ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των Συνδέσμων και των Εποπτικών Αρχών.

Άλλα θέματα που καλύφθηκαν στη συνάντηση συμπεριλαμβάνουν επίσης την εκτύπωση Εγχειριδίου για τα Βαλκανικά Τραπεζικά Συστήματα το οποίο έχει ετοιμασθεί από τα μέλη του Φόρουμ καθώς και ετοιμασία της ιστοσελίδας του Διαβαλκανικού Φόρουμ Συνδέσμων Τραπεζών.

Η επόμενη συνεδρία του Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Οκτώβριο 2006.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου, η ιδέα της δημιουργίας του Φόρουμ σαν μέσου συνεργασίας μεταξύ των Συνδέσμων Τραπεζών των χωρών των Βαλκανίων, ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Δρ. Χρήστου Γκόρτσου.

Τα Συνέδρια του Φόρουμ τα οποία διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο, έχουν σαν κύρια θέματα συζήτησης τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή οικονομική σκηνή και ειδικά κυρίαρχα θέματα όπως:

Την προετοιμασία για την εφαρμογή των αρχών της Συνθήκης της Βασιλείας ΙΙ (Basel II ), τις Credit Bureaus, τις νομοθετικές ρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκριτικές πληροφορίες σε σχέση με εθνικές νομοθεσίες καθώς και την εκπαίδευση τραπεζικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα στο θέμα αυτό της εκπαίδευσης τραπεζικών υπαλλήλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο συνέδριο του Φόρουμ στο Βελιγράδι, όπου για πρώτη φορά τελέσθηκε ξεχωριστή συνεδρία των Διευθυντών Εκπαίδευσης των Συνδέσμων. «Επ’ ευκαιρία αυτής της συνάντησης υπογράφηκε και Μνημόνιο Συναντίληψης με σκοπό την προώθηση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Γ.Χ.