You are here

ΕΠΑ: Καταδίκη ΑΤΗΚ σε σχέση με το διαδίκτυο

05/04/2006 15:23

• Μετά από καταγγελία της Callsat Telecom

• Η απόφαση για την ποινή επιφυλάχθηκε


Καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της ΑΤΗΚ στην αγορά των διεθνών ιδιωτικών μισθωμένων συνδέσεων σε σχέση με το διαδίκτυο διαπίστωσε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ). Η ΕΠΑ, μετά από καταγγελία της εταιρείας Callsat Telecom Ltd που κατατέθηκε ενώπιον της στις 13/3/2003 και σχετιζόταν με την κατάχρηση της δεσπόζουσα θέσης που κατείχε η ΑΤΗΚ κατά τον ουσιώδη χρόνο στον τομέα της διάθεσης της εγχώριας καλωδιακής πρόσβασης Διεθνών Ιδιωτικών Μισθωμένων Συνδέσεων (ΔΙΜΣ) σε σχέση με το διαδίχτυο, έκρινε ένοχη την Αρχή σε τέσσερις παραβάσεις του άρθρου 6 του Νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού 207/89.

Συνολικά η ΕΠΑ διαπίστωσε πέντε εκ πρώτης όψεως παραβάσεις του Νόμου από πλευράς της ΑΤΗΚ. Συγκεκριμένα τις ακόλουθες πέντε παραβάσεις:

1) Η συμπεριφορά της ΑΤΗΚ συνιστά άρνησης παροχής, κατά παράβαση του άρθρου 6(1) και (6) (2) (α) και (γ) του Νόμου, καθότι η ΑΤΗΚ αρνήθηκε να προσφέρει / εκμισθώσει χωρίς αντικειμενική δικαιολόγηση την αιτηθείσα χωρητικότητα στην Callsat σύμφωνα με τους όρους που η τελευταία όχι μόνο γνώριζε και αποδεχόταν, αλλά και με τους οποίους διέπονταν για μακρύ χρονικό διάστημα οι μεταξύ τους σχέσεις..

2) Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή που είχε με αποκλειστικό τρόπο η ΑΤΗΚ κατά τον ουσιώδη χρόνο εντός μονοπωλιακού περιβάλλοντος συνιστούσε βασική διευκόλυνση, στην οποία η πρόσβαση θα έπρεπε να εξασφαλιστεί υπό δίκαιους όρους. Ως εκ τούτου, διαφάνηκε ότι η ATHK καταχράστηκε την δεσπόζουσα της θέση με την άρνηση και/ή παράλειψη της να παραχωρήσει τη χρήση αυτής της υποδομής σε επιχειρήσεις όπως η καταγγέλλουσα εταιρεία που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην συγκεκριμένη αγορά, με δίκαιους όρους και σε δίκαιη τιμή κατά παράβαση του άρθρου 6(1) και 6(2) (α) (β) και (γ) του Νόμου.

3) Οι ενέργειες και/ή παραλείψεις της ΑΤΗΚ. διαφάνηκε ότι παρεμπόδισαν την εμφάνιση ή έστω εξάπλωση ενός νέου προϊόντος/ υπηρεσίας περιορίζοντας την εξέλιξη μίας νέας αγοράς, ήτοι την χονδρική πώληση διεθνούς χωρητικότητας προς παρόχους υπηρεσιών διαδιχτύου (ΠΥΔ) και τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του καταναλωτή, κατά παράβαση του άρθρου 6 (1) και 6 (2) (β) του Νόμου.

4) Η συμπεριφορά της Α.ΤΗ.Κ. να παρακρατήσει για τον εαυτό της την χονδρική εκμίσθωση χωρητικότητας συνιστούσε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας της θέσης, κατά παράβαση του άρθρου 6 (1) του Νόμου καθότι την δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να ασκήσει και μία τρίτη επιχείρηση, όπως η καταγγέλλουσα εταιρεία.

5) Εκ πρώτης όψεως η Α.ΤΗ.Κ. διαφάνηκε ότι καταχράστηκε τη σχέση οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρισκόταν σε σχέση με την ΑΤΗΚ η καταγγέλλουσα εταιρεία, κατά παράβαση του άρθρου 6(3) του Νόμου.

Η ΕΠΑ στην απόφασή της έκρινε ότι έχουν αποδειχθεί οι τέσσερις πρώτες από τις πιο πάνω αιτιάσεις ενώ για την πέμπτη αιτίαση η ΕΠΑ έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε η σχέση οικονομική εξάρτηση της Callsat από την ΑΤΗΚ ώστε να εξεταστεί το θέμα της καταχρηστικής εκμετάλλευσης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος της ΑΤΗΚ μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης της ΕΠΑ εναντίον της Αρχής αγόρευσε για μετριασμό της ποινής και η υπόθεση επιφυλάχθηκε για επιβολή ποινής για τις πιο πάνω παραβάσεις του Νόμου που έχουν αποδειχθεί.

Του Σωκράτη Ιωακείμ