You are here

ΑΗΚ: Δεν θα εφεσιβάλει τελικά την απόφαση της ΕΠΑ

17/02/2006 15:20

• Ο Χάρης Χαραλάμπους εξηγεί το σκεπτικό της Αρχής

• Τι σχολιάζει και ο Πρόεδρος της ΕΠΑ


Το ΔΣ της ΑΗΚ αποφάσισε τελικά να μην εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου £693 χιλ. κατά της Αρχής για τις σταυροειδείς επιδοτήσεις που έκανε (παραχώρηση φθηνότερου ρεύματος σε κάποια νοικοκυριά). Αυτό ανέφερε στη StockWatch ο Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ, Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος εξήγησε για ποιους λόγους δεν άσκησαν έφεση:

1) Δεν υπάρχει εφετείο στην Κύπρο που να ασχολείται με αυτά τα θέματα γιατί τα εφετεία στη χώρα μας ασχολούνται με θέματα διαδικασίας και όχι ουσίας, άρα θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΑΗΚ να κερδίσει αυτή την απόφαση.

2) Σεβασμός στην απόφαση ενός θεσμικού οργάνου όπως είναι η ΕΠΑ.

Ο κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για το ποιος δικαιούται να ασκεί έλεγχο στην ΑΗΚ. «Όπως γνωρίζω», είπε, «υπάρχει ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) η οποία ασκεί έλεγχο στην Αρχή. Το πρόστιμο όπως μας επιβλήθηκε από την ΕΠΑ. Έχουμε ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα στην οποία θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά για το ποιος μπορεί να μας ασκεί έλεγχο».

Η StockWatch επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της ΕΠΑ, Γιώργο Χριστοφίδη και του ζήτησε να σχολιάσει αυτή την απόφαση της ΑΗΚ. Ο κ. Χριστοφίδης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια της Αρχής προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό στην Κύπρο εξήγησε το ποιος ασκεί έλεγχο στην ΑΗΚ. «Υπάρχει νομοθεσία στα πλαίσια της οποίας λειτούργησε η ΕΠΑ για να επιβάλει αυτό το πρόστιμο στην ΑΗΚ. Η Αρχή όμως έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώξει να αλλάξει αυτή τη νομοθεσία για να περάσει υπό τον έλεγχο της ΡΑΕΚ. Αν αποφασιστεί αλλαγή του ελεγκτικού ρόλου της ΑΗΚ εμείς θα το σεβαστούμε απόλυτα και θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το έργο μας κάτω από τους κανονισμούς της νέας νομοθεσίας», σημείωσε.

Ο κ. Χαραλάμπους έκανε και αναφορά για το θέμα υποκλοπής ρεύματος από το κατεχόμενα από το 1996 και εντεύθεν. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι αποφασίσαμε με την αρμόδια τ/κ Αρχή να ρυθμίσουμε αυτό το θέμα ορίζοντας μια κοινή επιτροπή η οποία θα το εξετάσει. Μέχρι στιγμής οι Τ/κ οφείλουν £3,5 εκ. και αισιοδοξούμε ότι αυτό ζήτημα θα έχει ευτυχή κατάληξη», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Κώστας Ιωάννου, ενημέρωσε γι’ αυτό το θέμα και τον κ. Χριστοφίδη. «Αυτή η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια της στενότερης συνεργασίας που επιδιώκουμε να έχουμε από κοινού με την ΡΑΕΚ», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

Τέλος αναφορικά με την παραχώρηση ρεύματος στα κατεχόμενα ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι οι Τ/κ αποδείχτηκαν καλοπληρωτές. «Ενώ είχαν το δικαίωμα να μας πληρώσουν ένα μήνα μετά που τους αποστείλαμε το τιμολόγιο, μας έδωσαν τα λεφτά 10 μέρες μετά. Όλα συνηγορούν ότι το ίδιο θα πράξουν και με το δεύτερο τιμολόγιο που τους αποστείλαμε, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε £1,1 εκ.», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ