You are here

Σιακόλας: Προχωρημένες επαφές με πολυεθνική...

28/12/2005 12:03

•Ολοκλήρωση συμφωνίας εντός Ιανουαρίου 2006


Την ύπαρξη επαφών εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ του Ομίλου Σιακόλα και μεγάλης διεθνούς πολυεθνικής εταιρείας για μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην κυπριακή αγορά, δημοσιοποίησε ο Όμιλος Σιακόλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Αφορμή για την δημοσιοποίηση των επαφών στάθηκε, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «Τριπλή συμφωνία Σιακόλα με την Carrefour / Μαρινόπουλος». Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Όμιλος Σιακόλα «φαίνεται να έχει καταλήξει σε στρατηγική συμφωνία πολλών εκατομμυρίων λιρών με τον ελληνικό όμιλο Carrefour/ Μαρινόπουλος». Πληροφορίες που επικαλέστηκε η εφημερίδα ανέφεραν ότι η «τρίπτυχη συμφωνία που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στα πρόθυρα κατάρρευσης έχει τελικά υπογραφεί και αυτό που αναμένεται πλέον είναι η δημοσιοποίησή της».

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό προς ολοκλήρωση συμφωνίας, της οποίας όμως οι λεπτομέρειες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τούτο αναμένεται να γίνει το ταχύτερο δυνατό εντός τους Ιανουαρίου 2006, οπότε θα γίνει και σχετική ενημέρωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η στρατηγική αυτή συνεργασία καλύπτει την παραχώρηση χρήσης μεγάλου χώρου στο Εμπορικό Πάρκο Σιακόλα που βρίσκεται υπό ανέγερση στην Αθαλάσσα, Λευκωσία, ιδιοκτησία της ITTL Trade Tourist & Leisure Park Ltd., θυγατρική εταιρεία της Woolworth (Cyprus) Properties Public Ltd., καθώς επίσης και μεγάλου χώρου στο υπό ανέγερση Εμπορικό Κέντρο στην Έγκωμη επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, περιουσία της Woolworth Commercial Centre Ltd., η οποία είναι επίσης θυγατρική εταιρεία της Woolworth, με σκοπό τη δημιουργία υπεραγορών, στις οποίες οι εταιρείες μας θα έχουν εγγυημένο ετήσιο εισόδημα και συμμετοχή με ποσοστά επί των πωλήσεων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Σιακόλα, αναφορικά με τα τμήματα τροφίμων στα επτά πολυκαταστήματα της Ermes Department Stores Ltd., που καλύπτουν ολόκληρη την κυπριακή αγορά, «η κατ’ αρχήν συμφωνία είναι όπως διασφαλιστεί η πλήρης προμήθεια όλης της ποικιλίας των προϊόντων από την πολυεθνική αυτή εταιρεία σε τιμές που θα διασφαλίζουν ελάχιστο εγγυημένο ποσοστό κερδοφορίας για την Ermes Department Stores Ltd για μεγάλη χρονική περίοδο».

Ο Όμιλος Εταιρειών Σιακόλα, εκτιμά ότι και οι τρεις εταιρείες «λόγω της μεγάλης συμμετοχής τους στις δραστηριότητες αυτές, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από τη στρατηγική αυτή συνεργασία, για την οποία η πολυεθνική εταιρεία θα καταβάλει επιπρόσθετα σημαντικό ποσό για την ευκαιρία που της παραχωρείται και για υπηρεσίες που θα της προσφερθούν ώστε να καλύψει μεγάλο μέρος της κυπριακής αγοράς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύεται ότι η συνεργασία αυτή όταν ολοκληρωθεί, θα είναι λογική και δίκαιη και επωφελής για όλες τις πλευρές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Όμιλος Σιακόλα, διαψεύδει την αναφορά του δημοσιεύματος ότι έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση μετοχών της ITΤL ή σε οποιοδήποτε. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «φαίνεται να έχει συμφωνηθεί η πώληση σημαντικού μεριδίου ή και ολόκληρου του κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρείας ITTL Trade Tourist and Leisure Park».

Όσον αφορά την αναφορά του δημοσιεύματος για το λόγο της καταβολής ενδιάμεσου μερίσματος από τη Woolworth, ο όμιλος υποστηρίζει ότι «είναι εσφαλμένη η σύνδεση του με τις διαπραγματεύσεις αυτές, ούτε είναι ορθά τα συμπεράσματα του άρθρου». Το δημοσίευμα του Πολίτη, υποστήριξε ότι «η συμφωνία αυτή δικαιολογεί και την απόφαση της περασμένης εβδομάδας από τη Woolworth Properties να προχωρήσει στην παραχώρηση μερίσματος».

«Η πραγματικότητα είναι ότι το ενδιάμεσο μέρισμα δίδεται από κέρδη του 2003 τα οποία αν δεν διανέμονταν μέσα στο 2005 η εταιρεία θα επιβαρύνετο με Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα ωσάν να έχει προβεί σε καταβολή μερίσματος. Γι’ αυτό κρίθηκε ότι η ενέργεια αυτή ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της. Τονίζεται τέλος ότι η ταμειακή κατάσταση της εταιρείας Woolworth δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δυσκολία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Γεωργίας Χαννή