You are here

Απώλειες £350 χιλ. από τέλη κυκλοφορίας

19/12/2005 19:39

• Ευνοϊκή μεταχείριση πλούσιων συνταξιούχων


Περίπου στις £350 χιλ. υπολογίζεται η μείωση των εσόδων του Κράτους από την προτεινόμενη τροποποίηση για τα τέλη αδειών κυκλοφορίας σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Οδικών Μεταφορών. Σκοπός του τροποποιημένου νομοσχεδίου είναι η μείωση του τέλους κυκλοφορίας , για οχήματα με κυβισμό κινητήρα πέραν των 2000 κ.ε., που κατά την 31/12/2003 άνηκαν και συνεχίζουν να ανήκουν σε άτομα τα οποία κατά την τελευταία ημέρα κάθε ημερολογιακού έτους θα είναι ηλικίας 63 ετών και άνω. Το νομοσχέδιο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου του 2005.

Τα νέα τέλη που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι δεν θα υπερβαίνει σε καμμία περίπτωση τις £195. Ωστόσο το γεγονός ότι ελέω της πίεσης του χρόνου δεν κατέστη δυνατό να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για την έκπτωση που θα παραχωρηθεί, ευνοεί κάποιους ευκατάστατους συνταξιούχους συμπολίτες μας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου κληθείς να σχολίασει την ευνοϊκή μεταχείριση που θα έχουν ορισμένοι ευκατάστατοι συνταξιούχοι επεσήμανε ότι οφείλεται λόγω της πίεσης του χρόνου για την έκδοση των αδειών. «Σίγουρα στο μέλλον θα πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για να βοηθούνται μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Με αυτό το τρόπο η μείωση των εσόδων του Κράτους θα είναι λιγότερη από τις £350 χιλ. που θα δοθούν φέτος», είπε.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής Νίκος Πιττοκοπίτης. Ο κ. Πιττοκοπίτης χαρακτήρισε ικανοποιητική αυτή την τροποποίηση αφού θα ανακουφίσει αρκετούς συνταξιούχους. «Πρέπει όμως στο μέλλον να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια», είπε.

Την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας

Όπως μας ανέφερε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 9: 00 το πρωί θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Συγκοινωνιών για να συζητήσει το συνημμένο νομοσχέδιο το οποίο θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας το απόγευμα της ίδιας ημέρας. ‘Οσον αφορά τη δική του εισήγηση για κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας και μετακύληση του κόστους στα καύσιμα κατά 3 σεντ το λίτρο ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε ότι «θα εξαντλήσει όσα περιθώρια όλα τα περιθώρια για να υιοθετηθεί στο κοντινό μέλλον».

Του Σωκράτη Ιωακείμ