You are here

ΥΠΣΥΓΚ: Άστοχες οι κατηγορίες ΔΗΣΥ για ναυτιλία

21/11/2005 17:22
Απάντηση στις επικρίσεις του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Γ. Γεωργίου, για μη έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία έδωσε σήμερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Το ΥΠΣΥΓΚ τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Γεωργίου, ότι ο κυπριακός στόλος ακολουθεί φθίνουσα πορεία αφού διαγράφηκαν 600 πλοία τα τελευταία δύο χρόνια είναι άστοχες αφού επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη το 2001 παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη μείωση με ποσοστό 17% ενώ φέτος έχει περιοριστεί στο 3,86%.

Σύμφωνα με το ΥΠΣΥΓΚ ο κυριότερος λόγος που εμποδίζει την αύξηση του στόλου με την εγγραφή περισσότερων νέων πλοίων, είναι το τουρκικό εμπάργκο και δεύτερη αιτία είναι η πολιτική για ποιοτική αναβάθμιση του στόλου, η οποία λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις. Από την μια αναγκάζει τα υποβαθμισμένα πλοία να εγκαταλείψουν το κυπριακό νηολόγιο και από την άλλη αποθαρρύνει πλοιοκτήτες με πλοία που δεν συμμορφώνονται με τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγράψουν τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο η ποιοτική αναβάθμιση του στόλου μας είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη μαύρη λίστα του Μνημονίου των Παρισίων.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της κυπριακής σημαίας αναφέρει το ΥΠΣΥΓΚ άρχισε ήδη να αποδίδει αφού τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται σημαντική μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης του στόλου με ποσοστά 5,81% και 3,86% αντίστοιχα. Επίσης περισσότερα νεότευκτα πλοία και πλοία ηλικίας κάτω των 15 ετών εγγράφονται στο κυπριακό νηολόγιο με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των πλοίων να μειωθεί στα 15 χρόνια από 17 που ήταν το 2002.

Το 2006 επισημαίνει το ΥΠΣΥΓΚ προγραμματίζεται μια μεγάλη εκστρατεία προβολής του κυπριακού νηολογίου σαν ποιοτική ευρωπαϊκή σημαία ιδιαίτερα, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από το τουρκικό εμπάργκο. Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη ανάπτυξη της ναυτιλίας, γι’ αυτό και επανάφερε μόλις ανέλαβε το ξεχασμένο για μια δεκαετία θέμα του τουρκικού εμπάργκο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην επικαιρότητα και αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις τις Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΥΠΣΥΓΚ καταλήγει στην ανακοίνωση του ότι τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ κατηγορεί την Κυβέρνηση για αδιαφορία, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκονται στη 24η Τακτική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και αγωνίζονται να προωθήσουν τα συμφέροντα της Κύπρου και της ναυτιλιακής της βιομηχανίας.

Σ.Ι.