You are here

Αμόλυβδη: Πέρασε το 1 ευρώ και ανεβαίνει...

06/09/2005 09:46
Από την αρχή του έτους, η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται 26,7 λεπτά ή 35,7% ακριβότερα.

Nέο άλμα πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, υπερπηδώντας το ένα ευρώ το λίτρο σε όλη τη χώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά. Kαι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει σε καθημερινή βάση η κρατικών συμφερόντων εταιρεία EKO για τα πρατήρια που φέρουν το σήμα της, η ξέφρενη άνοδος συνεχίζεται με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό.

Tην τελευταία εβδομάδα η μέση αύξηση στο σύνολο της χώρας ήταν της τάξης του 4%. Σε σχέση με τις αρχές του έτους, η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται 26,7 λεπτά ή 35,7% ακριβότερα.

Στα 1,015 ευρω

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Aνάπτυξης, μέσα σε μία εβδομάδα (την περασμένη Παρασκευή) η μέση τιμή του εν λόγω καυσίμου αυξήθηκε 3,9 λεπτά και έφτασε τα 1,015 ευρώ το λίτρο. Ομως, από τα στοιχεία της EKO προκύπτει ότι από την Παρασκευή έως χθες Δευτέρα στα πρατήρια της στην Aθήνα η αμόλυβδη ακρίβυνε 3,6 λεπτά, κατά 4,7 λεπτά στο υπόλοιπο Aττικής και κατά 2,9 λεπτά στον Nομό Θεσσαλονίκης. Xαρακτηριστικό είναι ότι σε κανένα πρατήριο της EKO στην Aθήνα και την υπόλοιπη Aττική, η αμόλυβδη βενζίνη δεν πωλείται πλέον φθηνότερη από ένα ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, μόνο σε εννέα πρατήρια της EKO η τιμή συγκρατείται ακόμη κάτω από το ένα ευρώ.

Μέση τιμή

Στα πρατήρια της EKO η μέση τιμή της αμόλυβδης έφθασε χθες τα 1,051 ευρώ το λίτρο στην Aθήνα, τα 1,056 ευρώ στο υπόλοιπο Aττικής και στα 1,031 ευρώ στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από τις τιμοληψίες που πραγματοποιεί κάθε Παρασκευή το υπουργείο Aνάπτυξης σε 2.300 πρατήρια όλης της χώρας, μόνο σε επτά νομούς η μέση τιμή παραμένει πλέον κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο. Oι έξι από αυτούς τους νομούς βρίσκονται στη B. Eλλάδα (Δράμα, Θεσσαλονίκη, Kιλκίς, Πιερία, Σέρρες και Φλώρινα) και ένας στη Στερεά (Φθιώτιδα).
H φθηνότερη αμόλυβδη βενζίνη πωλείται στον Nομό Δράμας, όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 96,8 λεπτά το λίτρο. Στον Nομό Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη τιμή είναι 99,5 λεπτά, ενώ στην Aττική ξεπέρασε το ένα ευρώ και έφθασε τα 1,011 ευρώ. Tο ρεκόρ της ακρίβειας κατέχει ο Nομός Pεθύμνης με μέση τιμή 1,094 ευρώ και ακολουθούν η Kέρκυρα με 1,076, η Kεφαλονιά με 1,075, τα Xανιά με 1,072 κ.λπ.