You are here

Αναζητούν αίτιους και αιτίες

16/08/2005 15:32

Με αμείλικτα ερωτήματα να πλανώνται ως φαντάσματα πάνω από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους τελέστηκε το πρωί επιμνημόσυνος δέηση για τα 121 θύματα της προχθεσινής αεροπορικής τραγωδίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε μετά τη δέηση πως η πολιτεία θα καταβάλει «κάθε προσπάθεια για να βρεθούν οι αίτιοι και τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας» και πως θα στηρίξει στο έπακρο τις οικογένειες των θυμάτων. Τα ερωτήματα εν τω μεταξύ πληθαίνουν, καθώς έρχονται συνεχώς στο φως νέες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος και για τις διαδικασίες ελέγχου των αεροσκαφών από την αρμόδια υπηρεσία.

Η αστυνομία συνεχίζει, εν τω μεταξύ, την ποινική έρευνα. Στόχος της έρευνας, η διασφάλιση του έργου της διερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους με την εξουδετέρωση οποιασδήποτε πιθανότητας αλλοίωσης εγγράφων που αφορούν το τραγικό δυστύχημα. «Οι έρευνες συνεχίζονται και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διαλευκάνουμε αυτή την υπόθεση», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου. «Γιατί όμως η έρευνα ξεκίνησε 36 ώρες μετά την συντριβή του αεροσκάφους;» ρωτούν γνώστες της υπόθεσης. «Δεν θα μπορούσαν τα έγγραφα να αλλοιωθούν στο ενδιάμεσο;» διερωτώνται.

Ερωτήματα όμως πλανώνται και για το αρμόδιο υπουργείο. Ο υπουργός, Χάρης Θράσου, υποστηρίζει πως η πολιτική αεροπορία δεν έχει υπόψη της οιαδήποτε «έκθεση συμβάντος» (incident report) για το μοιραίο Boeing, παρά τις ενισχυόμενες πληροφορίες για ύπαρξη παρόμοιων προβλημάτων με το ίδιο αεροσκάφος στο παρελθόν. Εξακολουθεί επίσης να αιωρείται η κατηγορία πως υπάρχει επιστολή του βρετανού συμβούλου της πολιτικής αεροπορίας στην οποία καταγράφονται αδυναμίες της υπηρεσίας να διεξάγει πτητικούς ελέγχους. Ο κ. Θράσου υπεστήριξε το πρωί πως ο σύμβουλος τον ενημέρωσε ότι δεν έχει ισχυρισθεί κάτι τέτοιο.

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για την εταιρεία. Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα το πτητικό ιστορικό του μοιραίου Boeing; Πώς απαντά στις κατηγορίες νυν και πρώην υπαλλήλων της για τα προβλήματα που παρουσίασε στο παρελθόν το ίδιο αεροσκάφος;

Η ιδιοκτήτρια της Helios, Libra Holidays Group, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση προειδοποιώντας για τις οικονομικές επιδράσεις του δυστυχήματος στο συγκρότημα. Ο Οικονομικός Διευθυντής της Libra Θεόδωρος Αντωνίου εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό των 121 ανθρώπων. Οι ελάχιστες αποζημιώσεις που θα παραχωρηθούν ανέρχονται στα €15 εκ., ανέφερε. Η Helios έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες για ποσά μέχρι $500 εκ., σημείωσε.

Σ.Ι. και Α.Ε.