You are here

Ακυρώθηκε το διάταγμα κατά ΑΤΗΚ

12/08/2005 15:59
Το διάταγμα που είχε εκδώσει την περασμένη Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με το οποίο διέτασσε την Αρχή Τηλεπικοινωνιών να εκτελέσει άμεσα την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και να επαναφέρει τα τέλη της στην κινητή τηλεφωνία στο τιμολογιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και την 31η Μαρτίου, ακυρώθηκε σήμερα.

Ο Ανώτατος Επαρχιακός Δικαστής Μιχάλης Παπαμιχαήλ, αιτιολογώντας την ακυρωτική του απόφαση, είπε πως το Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να εξετάσει το θέμα της άμεσης εφαρμογής της απόφασης της ΕΠΑ στο παρόν στάδιο, αφού εκκρεμεί η τελική απόφαση της Επιτροπής.

Είπε επίσης ότι δεν συμφωνεί με την κατ’ επείγουσα μορφή της εφαρμογής της απόφασης της ΕΠΑ.

Όταν το Δικαστήριο στις 5 Αυγούστου εξέδιδε το διάταγμα για άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΕΠΑ δεν υπήρχε το θέμα του κατ’ επείγοντως, προσθέτοντας πως το Δικαστήριο όταν εξέδιδε το διάταγμα «λειτουργούσε υπό πλάνη» καθώς δεν συνέτρεχαν λόγοι ώστε η υπόθεση να θεωρηθεί κατ’ επείγουσα ανέφερε ο κ. Παπαμιχαήλ.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η συνήγορος της εταιρείας Areeba ανέφερε ότι συντρέχουν λόγοι για συνέχιση της ισχύος του διατάγματος, ενώ ο συνήγορος της ΑΤΗΚ υποστήριξε το αντίθετο.

Σε δηλώσεις μετά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Γιάννος Μιχαηλίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Areeba ανέφερε ότι «μπορεί το Δικαστήριο να ακύρωσε την άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΕΠΑ, αλλά για εμάς ισχύει ακόμη η απόφαση της Επιτροπής και περιμένουμε την εφαρμογή της».

«Η ΕΠΑ είναι ένας ισχυρός θεσμός τον οποίο όλοι πρέπει να σέβονται. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να υπάρχουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και οι τιμές να είναι σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε να προσφέρουν αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ισχύει η αναφορά της συνηγόρου της εταιρείας ότι τον Ιανουάριο του 2005 η Areeba έχασε 3.500 συνδρομητές από την υπηρεσία προπληρωμένης υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε καταφατικά.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της Areeba από την αγορά, προσθέτοντας ότι «αυτό το οποίο ζητούμε είναι να υπάρχουν υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού».

«Η Areeba έχει πληρώσει £13 εκ. για να πάρει την άδεια από το κράτος και περιμένουμε και το ίδιο το κράτος να προστατέψει τον ίδιο τον ανταγωνισμό για το μακροπρόθεσμο συμφέρον του καταναλωτή», είπε.

Το θέμα πάντως θα παρουσιαστεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι περιμένουν να δουν τις εξελίξεις και να ενεργήσουν άμεσα, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.