You are here

Γιάννης Λοΐζου: Η πορεία θα είναι δύσκολη, απαραίτητη η στήριξη του κράτους

23/12/2020 06:00

To 2020 αδιαμφισβήτητα ήταν μια δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά. Η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα. Σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο λήφθηκαν πρωτόγνωρα μέτρα, επιβλήθηκαν lockdowns, περιορισμοί κ.ά. για την αντιμετώπιση και μείωση της διασποράς του ιού. Η επιστροφή στην ομαλότητα φαντάζει για την ώρα μακρινή και για να επέλθει, όπως παρακολουθούμε, θα περάσει αρκετός καιρός.

Η οικονομία παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Η πανδημία, δυστυχώς, συνεχίζει και η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Αναπόφευκτα η μικρή και ανοικτή οικονομία της Κύπρου έχει επηρεαστεί σημαντικά. Το καλοκαίρι παρόλο που υπήρξε μια σχετικά ομαλή και σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, ένας σημαντικός πνεύμονας της, ο τουριστικός τομέας, μαζί με άλλους τομείς που βασίζονται σε αυτόν κτυπήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Και τώρα, την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, που πολλές επιχειρήσεις κάνουν τον μεγαλύτερο τους τζίρο και ετοιμάζονταν να ανακτήσουν τουλάχιστον κάποιο από το χαμένο έδαφος της χρονιάς, πάλι έρχονται αντιμέτωπες με νέα μέτρα λόγω της έξαρσης του ιού που τις φέρνουν σε αδιέξοδο. Η υγεία των πολιτών νοείται ότι προέχει και για αυτό και λαμβάνονται τα μέτρα αυτά, αναμφίβολα όμως οποιαδήποτε μέτρα εφαρμόζονται έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία.

Δυστυχώς εδώ βρίσκεται και η κυριότερη πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας, μιας και επιχειρήσεις που είτε δεν ήταν βιώσιμες είτε ήταν μετά δυσκολίας βιώσιμες πριν την έξαρση της πανδημίας, για λόγους όπως μεταξύ άλλων και ο υπερβολικός δανεισμός, είναι πολύ πιθανόν να μην επιβιώσουν.

Η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων από τους δανειζόμενους που δόθηκε από το κράτος παρόλες τις θετικές επιδράσεις, δημιούργησε άλλους ενδοιασμούς που σχετίζονται με την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής η οποία παρατείνεται και επηρεάζει τις νέες χρηματοδοτήσεις καθώς και την αξιολόγηση των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων και τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις που δύνανται να προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα. Η σχετική αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων θα λήξει με τον ερχομό του νέου έτους. Εκεί θα διαφανεί και το εύρος του αντίκτυπου στους δανειακούς μας πελάτες αλλά και στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα. Εμείς, ως Ancoria Bank, θα σταθούμε αρωγός στις ανάγκες των πελατών μας που θα παραμείνουν βιώσιμοι μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Παρόλες τις προκλήσεις, η πανδημική κρίση έφερε μαζί της και νέες ευκαιρίες. Πολλές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, για να ανατρέψουν τη νέα πραγματικότητα, έσπευσαν στην άμεση εφαρμογή και αξιοποίηση της τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας ψηφιακά τις εργασίες τους και τον τρόπο που εξυπηρετούν. Επίσης και από πλευράς του κοινού, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μειώνεται και αυξάνεται η χρήση των ψηφιακών καναλιών για κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Αυτό φάνηκε και στη χρήση των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας. Η Ancoria Bank από την ίδρυσή της επενδύει στην τεχνολογία και στην αναβάθμιση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας βρει η πρόκληση της πανδημίας έτοιμους στο να παρέχουμε στους πελάτες μας λύσεις για τη διεκπεραίωση των τραπεζικών τους αναγκών και ειδικότερα στην περίοδο του lockdown. Η επένδυσή μας στην τεχνολογία θα συνεχιστεί και ευελπιστούμε ότι και άλλες επιχειρήσεις θα πράξουν το ίδιο.

Ο νέος χρόνος που πλησιάζει θα βρει την οικονομία επηρεασμένη από την πανδημική κρίση και ο τραπεζικός τομέας θα έχει αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Η πορεία θα είναι δύσκολη λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Το κράτος θα χρειαστεί να κάνει κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις από μεριάς του έτσι ώστε να βοηθήσει να διατηρηθεί και το τραπεζικό σύστημα δυνατό και υγιές για να μπορέσει με τη σειρά του να υποστηρίξει επιχειρήσεις και ιδιώτες. Παρόλες τις προκλήσεις που όλοι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε υπάρχουν προοπτικές και είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε.

*Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Ancoria Bank