You are here

Εκατέρωθεν κινήσεις και καταγγελίες για το 13ο

23/12/2020 12:47

Δέκτες καταγγελιών για μη καταβολή ολόκληρου του 13ου μισθού είναι οι συντεχνίες ενώ αριθμός εργοδοτών προσέφυγε ήδη στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι ο 13ος μισθός αποτελεί μέρος του μισθού και πρέπει να καταβληθεί τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθούν καταστρατήγηση των συμφωνιών. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέβαλε τον 13ο μισθό.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε στη StockWatch ότι η θέση της Υπουργού Εργασίας ήταν ξεκάθαρη ότι ο 13ος μισθός εκεί όπου αποτελεί συμβατική ή εθιμική υποχρέωση πρέπει να καταβάλλεται, είναι αναπόσπαστο μέρος του μισθού και προστατεύεται από το νόμο περί προστασίας μισθών.

«Είναι γεγονός ότι κάποιοι εργοδότες με την ενθάρρυνση των εργοδοτικών συνδέσμων προσπαθούν να θολώσουν τα νερά σε αυτήν την καθαρή θέση και να χρησιμοποιήσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομία λόγω του  κορωνοϊού και των διαταγμάτων για να αποφύγουν δικές τους υποχρεώσεις», αναφέρει. «Έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών από εργαζομένους για τέτοιες προσπάθειες και τέτοιες πιέσεις. Εκεί που το συνδικαλιστικό κίνημα είναι οργανωμένο και έχει ισχύ τα έχουμε αντιμετωπίσει, ανησυχούμε όμως για χώρους που είναι συνδικαλιστικά ανοργάνωτοι και οι εργαζόμενοι είναι χωρίς σοβαρή διαπραγματευτική ισχύ. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως και στο παρελθόν ανησυχούμε ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα γίνουν θύματα πιέσεων και θα μετακυλιστεί η υπαρκτή ή ανύπαρκτη δυσκολία στους πιο αδύνατους», πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι έχουν υπάρξει καταγγελίες για προθέσεις αλλά και προσπάθεια να μην γίνει καταβολή του 13ο στην ολότητά του ή μερικώς. «Έχουν γίνει καταγγελίες και ζητήθηκε παρέμβαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους αρκετοί εργοδότες. Υπήρξε προσπάθεια διευκρίνισης της αξιοποίησης των σχεδίων στήριξης ότι πρέπει να προσμετράται ως μέρος του μισθού και θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτή η περίοδος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, «σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε οτιδήποτε είναι ξένο προς τις εργασιακές σχέσεις. Ο 13ος μισθός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του 13ου μισθού και δε θα αποδεχθούμε καμία παρέκκλιση από αυτή την αρχή».

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε πρόσφατα ότι ο 13ος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και ότι το κράτος δεν πρόκειται να τον επιδοτήσει. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι όσες εκ των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων για να προσφύγουν, εάν το επιθυμούν, στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας.

Η διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Λένα Παναγιώτου, ανέφερε στη Stockwatch ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργοδοτών έχει προχωρήσει με την καταβολή σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις πρακτικές της κάθε επιχείρησης.

«Υπάρχει μικρός αριθμός εργοδοτών που βρίσκονται ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας για να γίνουν ρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει κάποια κατάληξη μέχρι στιγμής», επισημαίνει.

Της Γεωργίας Χαννή