You are here

Κληρίδης: Βιώνουμε ακόμα το ’99

24/01/2005 09:11

· Έρχονται βαριές καμπάνες κατά διοικητικών συμβούλων

· «Περιμένουμε τον πρώτο επενδυτή που θα πάρει το Δ.Σ. στο Δικαστήριο για κακοδιαχείριση»


«Με τη στρέβλωση μπήκαν στο Χρηματιστήριο εταιρείες που ουδέποτε θα διανοούταν να ενταχθούν. Και αρκετές από αυτές τις κουβαλούμε», τονίζει σε συνέντευξή του στη StockWatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης. Πάντως, δηλώνει αντίθετος με τη διαγραφή εταιρειών και προτείνει «να δοκιμάσουμε να τις συμμορφώσουμε μέσω διαφόρων μοχλών πίεσης». Μεγάλη ευθύνη βαραίνει τους διοικητικούς συμβούλους: «Αν έκανε σωστά τη δουλειά του το ΔΣ δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε τίποτα».

Ωστόσο, οι πιέσεις έναντι των συμβούλων θα αυξηθούν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, «έρχεται μια πολύ καλύτερη νομοθεσία που λέει ότι όταν σε κάποιο διοικητικό σύμβουλο του επιβληθούν σοβαρές ποινές ή καταδικαστεί για άλλα σοβαρά παραπτώματα (π.χ. κλοπή) τότε μπορεί η Επιτροπή να ζητήσει μέσω Δικαστηρίου απομάκρυνση του διοικητικού συμβούλου».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κληρίδης εμφανίζεται προβληματισμένος και για την απάθεια των επενδυτών – μετόχων. «Περιμένουμε», αναφέρει, «να δούμε την πρώτη υπόθεση όπου οι μικρομέτοχοι θα πάρουν τους διοικητικούς συμβούλους στο δικαστήριο για αμέλεια». Σημειώνει πως οι επενδυτές «δεν χρησιμοποιούν επαρκώς» το όπλο της Γενικής Συνέλευσης, όπου «κάθε μέτοχος έχει μια ψήφο».

Στη συνέντευξή του μιλά ακόμα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Επιτροπή στις έρευνες που διεξάγει, γιατί παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση της Woolworth, ποια διλήμματα δημιουργούνται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και γιατί δεν υπάρχει επαρκής νομολογία. Τονίζει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, μιλά για τα μηνύματα ορισμένων «με μεγάλες πλάτες» και για τον εκδικητικό εμπρησμό στα γραφεία της Επιτροπής.

Του Γιώργου Αγαπίου