You are here

Λ. Ποχάνης: Οι επενδύσεις των Κυπρίων μιλούν ελληνικά

17/06/2004 08:43

· Περιορισμένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις Κυπρίων στο εξωτερικό, με εξαίρεση την Ελλάδα


Παρά τις άσχημες εμπειρίες των κυπρίων επενδυτών στο ΧΑΚ την περίοδο 1999-2000, δείχνουν μεγάλο σχετικά ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο ΧΑΑ. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στη StockWatch ο Λούης Ποχάνης, γενικός διευθυντής της CISCO και διευθυντής της υπηρεσίας Private Banking της Τράπεζας Κύπρου. Με το ΧΑΑ, εξήγησε, ο κύπριος επενδυτής είναι πιο εξοικειωμένος και στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει και η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου στον ελλαδικό χώρο. Το ενδιαφέρον όμως για επενδύσεις στο εξωτερικό είναι σχετικά περιορισμένο. Ιδίως μετά την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων που επιτρέπει στους κύπριους επενδυτές να τοποθετούν τα χρήματά τους σε όλο τον κόσμο, η αύξηση των επιτοκίων μια μέρα πριν την ένταξη στην ΕΕ ανέτρεψε τις τάσεις που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται τον Απρίλη. Σε γενικές γραμμές όμως, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι κύπριοι επενδυτές για επενδύσεις στο εξωτερικό εστιάζεται λόγω των εμπειριών στο ΧΑΚ σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου, όπως καταθέσεις και προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, όπου και σε μερικές περιπτώσεις είναι εγγυημένο και ένα μέρος της απόδοσης.

Παράλληλα, εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης του τραπεζικού απορρήτου και της φορολογικής αμνηστίας, ο Λούης Ποχάνης εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει οφέλη, τόσο σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο και σε ό,τι αφορά τις εισροές κεφαλαίων στην Κύπρο και συστήνει μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς για να μην επηρεαστούν οι φιλοδοξίες της Κύπρου να διαδραματίζει ρόλο διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου. Η αναμενόμενη εισροή κεφαλαίων, συνέχισε, μπορεί να αξιοποιηθεί εν μέρει στο ΧΑΚ, όπου διακρίνει «κάποιες ευκαιρίες» αλλά και σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, και συγκεκριμένα στον τομέα παροχής υπηρεσιών και ειδικά στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, των επαγγελματικών υπηρεσιών, όπου η Κύπρος διαθέτει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το κράτος όμως, υπογράμμισε, θα πρέπει να συμβάλει με την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ταυτόχρονα, ο Λούης Ποχάνης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσον η σύγκλιση της Κύπρου με την ευρωπαϊκή οικονομία θα επιτευχθεί, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων από την κυβέρνηση σε περίπτωση που τα μέτρα της δεν αποδώσουν το αναμενόμενο. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά την πρόγνωση του ρυθμού ανάπτυξης 3,5% για φέτος από την κυβέρνηση. Το κατά πόσον όμως θα έχει ο κύπριος πολίτης ευρώ στην τσέπη του το 2007 ή 2008, αφού προηγουμένως ενταχθεί η λίρα στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα καταφέρει η Κύπρος να πείσει ότι «η ιστοτιμία με την οποία θα ενταχθούμε σε αυτόν, είναι η σωστή, όπως και το ότι θα πετύχουμε τη σύγκλιση».

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη CISCO, ο γενικός της διευθυντής ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση που έγινε τον περασμένο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα να επανέλθει φέτος στην κερδοφορία, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Του Στέλιου Ορφανίδη