You are here

ΕΚΤ: Όχι σε μπόνους μέχρι το Σεπτέμβριο

14/01/2021 06:57

Τις τράπεζες να συνεχίσουν να ακολουθούν μια εξαιρετικά συγκρατημένη πολιτική σχετικά με τις μεταβλητές αποδοχές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, καλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μεταβλητές αποδοχές θεωρούνται οι πρόσθετες πληρωμές ή παροχές όπως τα μπόνους, οι οποίες εξαρτώνται από τις επιδόσεις του προσωπικού ή από συμβατικούς όρους. Και ή σύσταση αφορά κυρίως τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ουσιώδη κίνδυνο, στον βαθμό που αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ύψος ή την ποιότητα του συνολικού κεφαλαίου.

Με επιστολή που απέστειλε στις τράπεζες στις 15 Δεκεμβρίου 2020, ο επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού Andrea Enria σημειώνει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις πολιτικές αποδοχών που εφαρμόζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία της και ιδίως τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των πολιτικών στη διατήρηση υγιούς κεφαλαιακής βάσης. Η επιστολή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης σύστασης στις 28 Ιουλίου 2020.

«Ακόμη και με τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και του περιορισμού της οικονομικής αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020, το επίπεδο αβεβαιότητας παραμένει αυξημένο, επιδρώντας συνεχώς στην ικανότητα των τραπεζών να προβλέπουν μεσοπρόθεσμα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Συνεπώς, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθούν κυρίως στη διατήρηση του κατάλληλου ύψους κεφαλαίου προκειμένου να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημίες και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία παρέχοντας πιστώσεις στα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις μεγάλες εταιρείες», τονίζει ο Andrea Enria.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη την ανάγκη διατήρησης ή αποκατάστασης μιας υγιούς κεφαλαιακής βάσης, λόγω των πιθανών επιδράσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

«Ως εκ τούτου, καλούμε το ίδρυμά σας να εξετάσει σε ποιον βαθμό είναι δυνατόν να μειώσει τις καταβαλλόμενες μεταβλητές αποδοχές. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί μείωση των μεταβλητών αποδοχών, το ίδρυμα σας θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον ένα μεγαλύτερο μέρος των μεταβλητών αποδοχών μπορεί να αναβληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και να εξετάσει την πληρωμή των μεταβλητών αποδοχών με τη μορφή μέσων», αναφέρει.

Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να μην θεσπίσουν μέτρα που ν’ αποζημιώνουν το προσωπικό για τη μείωση ή την απώλεια μεταβλητών αποδοχών, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν καταστρατήγηση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων και των εποπτικών προσδοκιών της ΕΚΤ και θα εμπόδιζε την επίτευξη των συνολικών στόχων που επιδιώκονται με τα προαναφερόμενα μέτρα.

Η καταλληλότητα των πολιτικών και πρακτικών των ιδρυμάτων όσον αφορά τις αποδοχές θα αποτελέσει μέρος της εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) του 2021.

Οι τράπεζες καλούνται να ενημερώνουν τακτικά την οικεία μεικτή εποπτική ομάδα σχετικά με κάθε απόφαση που αφορά την πιο πάνω πολιτική.

Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι εάν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 δεν σημειωθούν σημαντικά δυσμενείς εξελίξεις, τότε θα εξετάσει να επανέλθει στην αξιολόγηση των πολιτικών και των πρακτικών των τραπεζών για τις αποδοχές, στο πλαίσιο του κανονικού εποπτικού κύκλου.

Της Γεωργίας Χαννή