You are here

Δεσμεύσεις η Κυβέρνηση, τροπολογίες τα κόμματα

14/01/2021 07:00

Τα κόμματα ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο συζήτησης του προϋπολογισμού, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επαναφοράς τροπολογιών, αλλά και προτάσεων που αφορούν στις εκποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στη StockWatch ότι το κόμμα θα επαναφέρει τροπολογία για την αποκοπή κονδυλίων του προϋπολογισμού που αφορούν αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία επανήλθαν.

Σημείωσε επίσης, την πρόθεση του ΑΚΕΛ να επαναφέρει προτάσεις νόμου για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, που είχαν κατατεθεί αλλά δεν ψηφίστηκαν το 2018, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και αυστηροποίησης του πλαισίου. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, την νομική αρωγή σε διαδικασίες εκποίησης, τον τερματισμό των διαδικασιών ενόσω εκκρεμούν υποθέσεις στο δικαστήριο και όταν αποδεικνύονται καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις εκ μέρους των τραπεζών.

Όπως ανέφερε, οι προτάσεις θα κατατεθούν, ωστόσο το κατά πόσο θα ζητηθεί να τεθούν άμεσα προς συζήτηση, θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία συζήτησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών. Τα θέματα τροπολογιών και προτάσεων νόμου που συνδέονται με τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να εξεταστούν σε σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος.

Σήμερα ενδέχεται να διαφανεί κατά πόσο θα προχωρήσει και η ΕΔΕΚ στην υποβολή πρότασης νόμου σε σχέση με τις εκποιήσεις και την πρόσβαση δανειοληπτών στη δικαιοσύνη. Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι έγιναν δεύτερες σκέψεις εκ μέρους του κόμματος για το ενδεχόμενο να δεχθεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης  για ορισμένα από τα αιτήματά του και να μην προχωρήσει σε πρόταση νόμου.

Συνεδρίαση για το θέμα του προϋπολογισμού και για τη λήψη απόφασης σε σχέση με την πιθανότητα επαναφοράς τροπολογιών που δεν εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, κυρίως για την αποκοπή κονδυλίων που αφορούσαν οδικά έργα, είχε χθες βράδυ και το πολιτικό γραφείο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Στο μεταξύ, με δεσμεύσεις για την υλοποίηση πολιτικών που κρίνονται σημαντικές από τα κόμματα, αναμένει ότι θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού η κυβέρνηση.

Αυτό καταδεικνύουν δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η ουσιαστική δομή του κρατικού προϋπολογισμού παραμένει η ίδια, ωστόσο όπως είπε, είναι κάπως πιο ενισχυμένος σε ότι αφορά θέματα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, σημείωσε, υπάρχουν δεσμεύσεις για συγκεκριμένα σχέδια που δεν μπορούν να περιληφθούν στους προϋπολογισμούς αλλά περιλαμβάνονται ως κυβερνητικές πολιτικές στην έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτά αφορούν ενίσχυση στεγαστικών προγραμμάτων για κατοίκους ορεινών περιοχών και ευρύτερες πολιτικές, σημαντικές για τα κόμματα, ορισμένες εκ των οποίων θα προωθούνταν έτσι κι αλλιώς, όπως είπε.

Ο κ. Πετρίδης εκφράζει την εκτίμηση ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την ανάγκη έγκρισης του προϋπολογισμού, καθώς και την προσδοκία ότι αυτό θα επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί τα πολιτικά μηνύματα που έπρεπε.

Σε διαφορετική περίπτωση, που δεν αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, το κράτος θα κληθεί να λειτουργήσει για δεύτερο μήνα στη βάση δωδεκατημορίων με τον κ. Πετρίδη να σημειώνει το αρνητικό ενδεχόμενο, οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου που επίκεινται, να βρουν τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό. Τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αξιολογήσεις των οίκων, «να μας βρουν με προϋπολογισμό και πολιτική σταθερότητα».

Επιμένει στις τέσσερις εκκρεμότητες η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ που κρατά το κλειδί για τη ψήφιση του προϋπολογισμού, αναμένει διευκρινήσεις σε ότι αφορά τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις, την παραχώρηση του δικαιώματος στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο του για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη στο 50-55% της αξίας του, γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για το δικαίωμα ασθενών να λαμβάνουν υπηρεσίες του ΓεΣΥ που συνταγογραφούν γιατροί εκτός ΓεΣΥ και αλλαγή της Δήλωσης Πολιτικής για αγροτεμάχια για σκοπούς οικιστικής ανάπτυξης.

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι σχετικά εύκολη η υλοποίηση των δύο εκ των τεσσάρων εισηγήσεων, αυτή της σύστασης Ειδικού Δικαστηρίου για Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις και της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα για τα θέματα του ΓεΣΥ.

«Αυτά τα δύο είναι αυταπόδεικτα και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα» είπε, σημειώνοντας ότι για το πρώτο ζήτημα, υπάρχει γραπτώς η αποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πως ζητείται η εξαγγελία και υλοποίηση της πρότασης. Για τα άλλα δύο, αναμένονται τελικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως είπε, σημειώνοντας ότι στο τέλος της ημέρας η απόφαση σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι θέμα του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση του κόμματος για κατοχύρωση του δικαιώματος δανειοληπτών να έχουν τον πρώτο λόγο στην εξαγορά του δανείου τους, ενώ για την αλλαγή δήλωσης πολιτικής για τα αγροτεμάχια, το Υπουργείο παραπέμπει σε νέο σχέδιο από το οποίο θα επωφεληθούν 134 κοινότητες.

Της Μαρίας Χαμπή