You are here

Μετατίθεται η ψήφιση του προϋπολογισμού

14/01/2021 10:48

Νέα καθυστέρηση προκύπτει στην αναμενόμενη ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού καθώς ακυρώθηκε η έκτακτη συνεδρία που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με ενημέρωση εκ μέρους της Bουλής, η Ολομέλεια της 18ης Ιανουαρίου για τη ψήφιση του προϋπολογισμού ακυρώνεται και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 21 Ιανουαρίου.

Η εν λόγω απόφαση προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρωινής σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η ακύρωση επήλθε λόγω του ότι τα κόμματα ζήτησαν χρόνο για την εξέταση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και την ετοιμασία και κατάθεση τροπολογιών.

Με βάση το νέο προγραμματισμό, της ψηφοφορίας για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, θα προηγηθούν ομιλίες βουλευτών, ωστόσο ο χρόνος που θα αφιερωθεί για το σκοπό αυτό θα είναι λιγότερος απ’ ότι στην πρώτη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο.

Η εξέλιξη φέρνει την ψήφιση του προϋπολογισμού μια ανάσα πριν από την αξιολόγηση της Κύπρου από τον οίκο Moody’s που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, επιτείνει την αγωνία της κυβερνητικής πλευράς που το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκε να προβεί σε διαβουλεύσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αξιολογήσεις των οίκων, «να μας βρουν με προϋπολογισμό και πολιτική σταθερότητα», κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που θα έχει το αντίθετο, στη δυνατότητα της Κύπρου για νέα έξοδο στις αγορές εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός καταψηφίστηκε αρχικά στις 17 Δεκεμβρίου, μετά από τριήμερη συζήτηση και την έγκριση δεκάδων τροπολογιών που είχαν καταθέσει κόμματα της αντιπολίτευσης. Ορισμένες από αυτές αναμένεται να επανέλθουν με κόμματα να επιμένουν και σε τροπολογίες που την πρώτη φορά δεν συγκέντρωσαν πλειοψηφία.

Νέα συνάντηση προέδρων ΔΗΣΥ- ΕΔΕΚ

Οι εξελίξεις φαίνεται να οδηγούν επίσης, σε νέα προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες που παραμένουν σε σχέση με προτάσεις που έθεσε η ΕΔΕΚ, ώστε να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου θα συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Της Μαρίας Χαμπή