You are here

Η Pfizer διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα παραδώσει τις συμφωνηθείσες ποσότητες του α’ τριμήνου

15/01/2021 17:59

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer επιβεβαίωσε στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι η εταιρεία θα τηρήσει τη δέσμευση για τον συνολικό αριθμό των δόσεων που πρέπει να παραδοθούν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους και πως θα στρέψει την προσοχή του στο ζήτημα, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα. Η ίδια τόνισε μάλιστα και την ιατρική ανάγκη για να παρασχεθεί εντός χρονοδιαγράμματος η 2η δόση σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη.

Η Πρόεδρος σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας επανέλαβε ότι ο μεγάλος όγκος των δόσεων εμβολίων θα φτάσουν στην ΕΕ από τον Απρίλιο και στο 2ο τρίμηνο του έτους, σημείωσε ότι μετά τις αδειοδοτήσεις της Pfizer και Μοderna, ακολουθεί η αδειοδότηση της Astra  Zeneca πριν το τέλος του μήνα, ενώ αναμένεται και η αίτηση της Johnson &Johnson.

Η Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της στρατηγικής για διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων από πολλές πηγές και την πιστοποίηση του ΕΜΑ. Τόνισε δε την επιτυχία της κοινής διαπραγμάτευσης για την προμήθεια των εμβολίων καλώντας όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ίδια προσέγγιση ενότητας. “Όλα τα κράτη μέλη έχουν ισχυρά και αδύναμα σημεία και αν τα συνδυάσουμε ξεπερνάμε τα προβλήματα” είπε. 

Σε σχέση με τα θρυλούμενα παράλληλα συμβόλαια κρατών η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι έχουμε ξεκάθαρη νομική βάση, “όχι παράλληλες διαπραγματεύσεις όχι παράλληλα συμβόλαια”, τονίζοντας τη διαπραγματευτική ισχύ που έχουν μαζί οι 450 εκ. Ευρωπαίοι.

Σημείωσε δε ότι ούτε οι εταιρείες θέλουν να σπάσουν την ευρωπαϊκή συμφωνία και προτιμούν να συνεργάζονται με τα 450 εκ. των Ευρωπαίων.

Σε σχέση με την οικονομία, η Πρόεδρος υπενθύμισε την απόφαση να διατηρηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής για τα ελλείμματα και το 2021 και αργότερα, χωρίς χρονικά όρια, όταν η ΕΕ έχει διαφύγει της κρίσης, να αρχίσει μια συζήτηση για αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.