You are here

Από πάρκινγκ μέχρι μουσεία οι τ/κ περιουσίες

18/01/2021 06:02

Εκατοντάδες τουρκοκυπριακές περιουσίες παραχωρήθηκαν την τελευταία πενταετία από τις επαρχιακές διοικήσεις για χρήση από τις τοπικές αρχές για διάφορούς σκοπούς.

Σε απάντηση του υπουργού Εσωτερικών προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με το είδος των τ/κ περιουσιών που παραχωρήθηκαν την τελευταία πενταετία για χρήση από τοπικές αρχές και τους σκοπούς για τους οποίους αυτά έχουν αξιοποιηθεί.

Οι σκοποί για τους οποίους αξιοποιήθηκαν τέτοιες περιουσίες στη Λευκωσία περιλαμβάνουν χρήση ως χώροι στάθμευσης, εκθεσιακοί χώροι, διατηρητέες οικοδομές ή κατοικίες με δικαίωμα υπενοικίασης, ως χώροι πρασίνου, γραφεία και οικήματα κοινοτικών συμβουλίων, ή ως πάρκα. Τα στοιχεία για την επαρχία Λευκωσίας αφορούν 29 περιπτώσεις παραχώρησης τ/κ περιουσίας για τα έτη 2015-2020.

Στη Λεμεσό η πρακτική της παραχώρησης τ/κ περιουσιών χρησιμοποιήθηκε σε 65 περιπτώσεις την τελευταία πενταετία, με βάση τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από κοινότητες της επαρχίας. Στις πλείστες περιπτώσεις σημειώνεται ότι οι περιουσίες χρησιμοποιήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ οι σκοποί χρήσης περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, δημιουργία πλατείας, στέγαση, κατασκηνωτικούς χώρους, πάρκα, γήπεδα, εκθεσιακούς χώρους, γραφεία.

Στην επαρχία Πάφου, ο αριθμός των τ/κ περιουσιών που παραχωρήθηκαν την περίοδο 2016-2020 ανέρχεται στις 145. Οι σκοποί χρήσης ποικίλουν περιλαμβάνοντας δημόσια χρήση, τοπιοτέχνηση, χρήση ως σημεία θέας, ή για εξωραϊστικά έργα, για δημιουργία πλατείας, ανάπλαση ανοικτών χώρων και χρήση ως πάρκα, πράσινα σημεία ή χώροι στάθμευσης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης, την αξιοποίησή τ/κ περιουσιών για στέγαση νεοφυών εταιρειών ή δημοτικών υπηρεσιών, ως ξενώνες, αποθήκες, μουσεία ή ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γήπεδα, λαϊκές αγορές και χρήση για πολιτιστικούς σκοπούς.

Στην επαρχία Λάρνακας περίπου 160 τέτοιες περιουσίες κατέχονται από τοπικές αρχές την τελευταία πενταετία για χρήση ως ανοικτοί χώροι, καταστήματα/γραφεία ή σπίτια, ενώ άλλες χρήσεις εμπίπτουν στην κατηγορία με περιγραφή «άλλα».

M.X.