You are here

Τύπος: Δεν μπήκε στα βαθιά με Χάρη η Ερευνητική

20/01/2021 06:26

Η χθεσινή παρουσία του τέως υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και η κορύφωση των διεργασιών για έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Δεν μπήκε στα βαθιά με Χάρη η Ερευνητική»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή παρουσία του τέως υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε χωρίς δυσκολία σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, όμως τα μέλη της επιτροπής αρκέστηκαν κατά κύριο λόγο σε γενικής φύσης ερωτήσεις, παραλείποντας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, να ανοίξουν δύσκολα και γκρίζα κεφάλαια και ν’ αναφερθούν σε συγκεκριμένες κραυγαλέες περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει σάλο, εντός και εκτός Κύπρου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι επιφυλάξεις για τον διορισμό της Στέλλας Μιχαηλίδου ως νέας εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων εξέφρασαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών. Οι περισσότερες ανησυχίες επικεντρώθηκαν στις επαγγελματικές δραστηριότητες της κ. Μιχαηλίδου, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό της, έχει πολυετή πείρα στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μικρό καλάθι για τον τουρισμό κρατά ο υφυπουργός
  • Αργήσαμε ήδη για την καμπάνια προς τουρίστες
  • Κίνηση από την κυβέρνηση – ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη αναμένουν κάτι χειροπιαστό για τους δανειολήπτες
  • Σταυρώνει τις αμοιβές της ερευνητικής το ΔΗΚΟ

Πολίτης

 «Όλα ακόμα ανοιχτά για έγκριση του»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κορύφωση των διεργασιών για έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής. Όπως αναφέρεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει κλειδώσει καθώς εκφράζονται δημόσια επιφυλάξεις από δύο βουλευτές της ΕΔΕΚ, τους Κώστα Ευθυμίου και Ηλία Μυριάνθους, και το Κίνημα Αλληλεγγύης που έθεσε στο παρά ένα νέες εισηγήσεις επί της οικονομικής πολιτικής προς συζήτηση. Σε περίπτωση άμεσης καταψήφισης του προϋπολογισμού, αυτή τη φορά θα έχει άμεση επίπτωση στην πραγματική οικονομία, καθώς δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με βάση τις δηλώσεις του υφυπουργού τουρισμού Σάββα Περδίου, οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι χαμένοι όσον αφορά τις τουριστικές ροές, με το πρώτο τρίμηνο του 2021 να παραμένει δύσκολο για την τουριστική βιομηχανία.

Χαραυγή

 «’Κόβουν’ ξανά τις ιδιωτικοποιήσεις και βάζουν πίεση για τις εκποιήσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για την τύχη του προϋπολογισμού, αφού τα κόμματα αναμένουν τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης ως προς τις προτάσεις τις οποίες υπέβαλαν και ιδιαίτερα για το θέμα των εκποιήσεων. Το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποίησε χθες άτυπη συνεδρία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα. Όπως σημειώνεται, το «κλειδί» το οποία φαίνεται ότι θα γείρει την πλάστιγγα είναι το θέμα των εκποιήσεων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων, επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφέρει ότι οι μισθοί στην Κύπρο έχουν καθηλωθεί στο επίπεδο του 2010.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βαρύ το πρόσθετο κόστος από την αναστολή δόσεων…
  • Εισακούστηκαν δύο σημαντικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ

Αλήθεια

 «Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τον προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή μέρα η οποία θεωρείται κρίσιμη σε σχέση με το θέμα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρωί συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του αναφορικά με τα αιτήματα των κομμάτων, ενώ στις 6:00 το απόγευμα θα συνέλθει το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται και από την Αλληλεγγύη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας προγραμματίζει προκηρύξεις σχεδίων χορηγιών ύψους πέραν των €90 εκ. εντός του 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν υπάρχουν προσδοκίες για αφίξεις τους πρώτους μήνες του 2021 – Υφυπουργός τουρισμού
  • Ζήτησαν ψήφιση προϋπολογισμού και κρατικές εγγυήσεις – Πληγείσες επιχειρήσεις

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ: ΤΡΥΠΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2007 (ΕΠΙ ΤΑΣΣΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ)! – Αποκαλύψεις στην ερευνητική επιτροπή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΡΙΣΚΟ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ – Καταρτίζουν πλάνο δράσης για αποκλιμάκωση των περιορισμών μέχρι τον Μάρτιο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ – Δεν είναι έτοιμοι οι επιστήμονες να σχεδιάσουν αποκλιμάκωση – Ζητούν περισσότερα τεστ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΙΔΟΥ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ… «ΞΕΧΑΣΑΝ» ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ