You are here

Σταυρώνουν την αμοιβή των μελών της Ερευνητικής

20/01/2021 06:47

Σε δέσμευση του ποσού που αντιστοιχεί στην αύξηση αμοιβής των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, στοχεύουν μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης επί του αναθεωρημένου προϋπολογισμού. Την τροπολογία κατέθεσε το ΔΗΚΟ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε αρκετές από τις τροπολογίες που είχαν εγκριθεί από τα κόμματα τον Δεκέμβριο, η αντιπολίτευση προσέρχεται στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας με 34 τροπολογίες. Οι πλείστες εξ αυτών είναι τροπολογίες που αν και είχαν εγκριθεί από την πλειοψηφία, η κυβέρνηση δεν τις ενσωμάτωσε στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ελάχιστες τροπολογίες αφορούν νέους σκοπούς και πρόκειται συγκεκριμένα για τροπολογία του ΑΚΕΛ για διόρθωση στη δομή του Κρατικού Χημείου, τροπολογία του ΔΗΚΟ για δέσμευση του κονδυλίου για αύξηση της αμοιβής των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και τροπολογίες των Οικολόγων για δέσμευση ή αποκοπή κονδυλίου που αφορά συγκεκριμένο οδικό έργο στην Πάφο.

Στις αλλαγές που επιδιώκεται να ενσωματωθούν εκ νέου στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η αποκοπή κονδυλίων για αποκρατικοποιήσεις, δέσμευση ποσών σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις και δέσμευση κονδυλίων €100 εκατ. που αφορούν χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Πέραν των τροπολογιών που είχαν εγκριθεί, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ επέλεξαν να επαναφέρουν και τροπολογίες τους οι οποίες τον περασμένο μήνα δεν είχαν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, με βάση το προσχέδιο τροπολογιών, ευρεία συναίνεση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ συγκεντρώνει εκ νέου η τροπολογία για αποκοπή των κονδυλίων για τις αποκρατικοποιήσεις, με εξαίρεση δαπανών για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και οποιαδήποτε πράξη αφορά το ταμείο αλληλεγγύης, οι οποίες δεσμεύονται.

Επίσης, πλειοψηφία συγκεντρώνει τροπολογία εκ μέρους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων για το σταύρωμα ποσού €2,2 εκατ. για αγορά υπηρεσιών τριών διεθνών οίκων για ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Σύνολο 28 ψήφων συγκεντρώνει τροπολογία που καταθέτουν από κοινού ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων για τη δέσμευση του 50% πιστώσεων ύψους €5 εκατ. για τη λειτουργία του Επενδυτικού Ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου.

Άλλες τροπολογίες προέρχονται από συμμαχίες κομμάτων που δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία, ή μεμονωμένα κόμματα και δεν αναμένεται να εγκριθούν εκτός σε περίπτωση διαφοροποιήσεων κατά τη ψηφοφορία.

Το ΔΗΚΟ επαναφέρει τροπολογία για μείωση της τάξης του 25% στις δαπάνες για την προεδρική φρουρά και στον αριθμό των υφιστάμενων κρατικών υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτή. Οι Οικολόγοι επαναφέρουν εισηγήσεις για αποκοπές στα επιδόματα φιλοξενίας, τηλεφώνου και παραστάσεως καθώς και σε κονδύλια που αφορούν οδικά έργα με τον σχεδιασμό των οποίων διαφωνεί το Κίνημα.

Της Μαρίας Χαμπή