You are here

Ψηφίστε τον προϋπολογισμό γιατί χανόμαστε

Ψηφίστε τον προϋπολογισμό γιατί χανόμαστε

20/01/2021

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες της συζητήσεις και τα πισωγυρίσματα γύρω από την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021. Ενός προϋπολογισμού που ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία της χώρας ως ένας από τους πιο κρίσιμους, όχι τόσο για το περιεχόμενο του αλλά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συζητείται η έγκριση του.

Ο κρατικός προϋπολογισμός θεωρείται το πιο σημαντικό νομοθέτημα κάθε χώρας για τον απλούστατο λόγο ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή τη δυνατότητα λειτουργίας του Κράτους. Χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό το Κράτος είναι ουσιαστικά παράλυτο. Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε πληρωμές είτε αυτές αφορούν λειτουργικά έξοδα (κρατικό μισθολόγιο, ενοίκια κτιρίων, δαπάνες λειτουργίας της κρατικής μηχανής), αναπτυξιακές δαπάνες, καταβολή συντάξεων και επιδομάτων, θέματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, κλπ.

Το 2020 υπήρξε ένας εφιαλτικός χρόνος για το σύνολο της κοινωνίας. Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, απλοί πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται αφάνταστα λόγω της παρουσίας της πανδημίας στη ζωή μας η οποία έχει ανατρέψει πλήρως τις καθημερινές μας συνήθειες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι μας ζούμε καθημερινά με το φόβο ότι μπορεί να είμαστε το επόμενο θύμα του κορωνοϊού. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας αλλά και επιχειρήσεις βιώνουν καθημερινά την αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο. Πολλοί ζουν με επιδόματα του κράτους που στις πλείστες περιπτώσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Με όλη αυτή την ανασφάλεια και ψυχολογική καταρράκωση, η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να αναλώνεται σε αντιπαραγωγικές κομματικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις και εξάρσεις παροχολογίας, με φόντο τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αγνοώντας τα καθημερινά πιεστικά της προβλήματα.

Μέσα σε αυτό το μαύρο τοπίο, το ΚΕΒΕ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συλλογική ευθύνη μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα και δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί και να προχωρήσουν άμεσα στην ψήφιση του προϋπολογισμού στέλνοντας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το μήνυμα ότι θα εργαστούν συλλογικά για την επίλυση τους.

Κάθε ημέρα που περνά, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό εντείνει την ανησυχία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη μικρή αλλά πολύ σημαντική υπό τις περιστάσεις στήριξη του Κράτους, που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ενεργοί μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και ανάμεσα στον κόσμο για το κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων και άλλων ιατρικών υπηρεσιών για καταπολέμηση της πανδημίας.

Ανησυχία επικρατεί και σε όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες συνεργάζονται με το Κράτος είτε υπό τη μορφή παροχής προϊόντων και υπηρεσιών, είτε υπό τη μορφή εκτέλεσης έργων του δημοσίου. Κατά πόσο δηλαδή θα υπάρξει στάση πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται στην ικανότητα τους να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους, τους προμηθευτές και συνεργάτες τους, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Από την όλη εξίσωση δεν μπορεί να απουσιάζει και η διάσταση των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η εκκρεμότητα στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις διεθνείς αγορές, στις οποίες ενδεχομένως να χρειαστεί και πάλι να αποταθούμε για εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για κάλυψη των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί. Αν λάβουμε υπόψη ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, όλοι καταλαβαίνουμε πόσα προβλήματα έχουμε ήδη δημιουργήσει στη χώρα μας σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Συνυπολογίζοντας όλα τα αρνητικά που προαναφέραμε καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους σε επί μέρους ζητήματα και να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση του προϋπολογισμού. Με αυτή τη συμπεριφορά τους στην πράξη τιμωρούν τους ίδιους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας αυξάνοντας περαιτέρω τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που καλούνται να επιλύσουν. Υπάρχει δε αυξημένος κίνδυνος μη ικανοποιητικής απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αρκετά από τα οποία έχουν και τη μορφή χορηγίας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και κακώς έχοντα τα οποία χρονολογούνται στη χώρα μας. Μεταρρυθμίσεις, γραφειοκρατία, εκποιήσεις, ΜΕΔ και άλλα πολλά. Όλα αυτά δεν πρόκειται να λυθούν μέσα σε λίγες μέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αν πραγματικά έχουν τη διάθεση να τα επιλύσουν μπορούν να το κάνουν έχοντας διασφαλίσει προηγουμένως την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κράτους, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό για το 2021.

Ο Μάριος Τσιακκής είναι Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ.