You are here

Αυξάνεται το πλαφόν υπαλλήλων στο 25%

20/01/2021 13:47

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και επαγγελματικών ομάδων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πριν από λίγο την αύξηση από 15% στο 25% του συνόλου των εργαζομένων σε ότι αφορά την παρουσία στους χώρους εργασίας. Η απόφαση αφορά κυρίως εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα αυξάνεται και το πλαφόν των εργαζομένων που θα έχουν φυσική παρουσία στο γραφείο στους 25 από 20 που προνοούσε το κυβερνητικό μέτρο. Αυξάνεται επίσης ο χαμηλότερος αριθμός από τρεις υπαλλήλους σε  πέντε.

Κυβερνητική πηγή σε δήλωση στη StockWatch, συστήνει προς τις εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες ζητούσαν την πλήρη κατάργηση του πλαφόν «να κάνουν υπομονή διότι σε δέκα ημέρες λήγει το διάταγμα των περιοριστικών μέτρων και ως εκ τούτου θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα και θα ληφθούν νέες αποφάσεις, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Ως γνωστό οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και οι σύνδεσμοι Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Κυπριακού Ναυτιλιακού  Συμβουλίου (ΚΝΕ) και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) απέστειλαν επείγουσα επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την παράκληση να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός του προσωπικού στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 25% των εργαζομένων που στεγάζονται σε αυτές, χωρίς καθορισμό ανώτατου αριθμού.

Σύμφωνα με την επιστολή «ο καθορισμός υποχρεωτικής τηλεργασίας στον τομέα των Υπηρεσιών σε κατ’ ελάχιστον ποσοστό 85% και δη με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων με φυσική παρουσία σε κάθε επαγγελματικό υποστατικό (μόλις είκοσι πρόσωπα), η περίοδος εφαρμογή του είναι από οικονομικής άποψης εξαιρετικά ευαίσθητη κατά τρόπο καθολικό και οριζόντιο, αφού όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν και υποβάλλουν προς έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις του 2020, γεγονός που επιβάλλει την φυσική παρουσία ικανού αριθμού εργαζομένων όχι μόνο στους ελεγκτικούς οίκους αλλά και στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Τα ίδια αφορούν την ετοιμασία και υποβολή δηλώσεων φόρου και ΦΠΑ και κατά προέκταση την Κρατική εισπρακτική απόδοση της κρίσιμης αυτής περιόδου, όπως και την λειτουργία των Σχεδίων στήριξης της απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση των οποίων απαιτείται βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή». 

Της Ηρώς Ευθυμίου