You are here

R. Briesch: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

11/02/2004 16:37
Η διαδικασία διεύρυνσης έδωσε νέα δυναμική στην ενοποίηση της Ευρώπης και στα πλαίσια αυτά διευρύνονται και οι διασυνδέσεις και αλληλο-εξαρτήσεις με την περιοχή της Μεσογείου, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβαθμίζει την πολιτική συνεργασία της, στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής στρατηγικής. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Roger Briesch, κατά τη διάρκεια διάλεξης που έδωσε χθες στο ΚΕΒΕ για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσχέδιο της πολιτικής της ΕΕ.

Ο κ. Briesch κατέγραψε το θεμελιακό ρόλο της ΟΚΕ ως εκπροσώπου της κοινωνίας των πολιτών στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία λειτουργεί ως σύμβουλος με την παροχή γνωματοδοτήσεων για κανονισμούς και οδηγίες που εκδίδονται από τα σώματα της Ένωσης. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Επιτροπής και στη διαδικασία διεύρυνσης στα πλαίσια της οποίας αναπτύχθηκε διάλογος με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των υπό ένταξη χωρών, τονίζοντας ακόμη πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έδωσαν ώθηση στον κοινωνικό διάλογο, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Κοινοτικό αξιωματούχο καλωσόρισε εκ μέρους του ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας Μάνθος Μαυρομάτης, ο οποίος εισήγαγε το θέμα της διάλεξης και αναφέρθηκε στις προσδοκίες από την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και χαιρέτησε την ανακοίνωση της κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και το ΚΕΒΕ.

Τον κ. Roger Briesch συνόδευε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Adrian Van Der Meer. Παρέστησαν επίσης, εκτός από Μέλη του Επιμελητηρίου, και Εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών και άλλων Οργανώσεων, περιλαμβανομένων και τουρκοκυπρίων.