You are here

Το Συμβούλιο συμφωνεί στην ενίσχυση χρήσης rapid test και αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων

22/01/2021 06:51

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα χθες σχετικά με σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτό είναι ένα κεντρικό εργαλείο που συμβάλλει στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

«Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών», αναφέρει το Συμβούλιο.

Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης περιλαμβάνουν την επικύρωση και την αμοιβαία αναγνώριση των ταχέων δοκιμών αντιγόνου και των δοκιμών RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας για γρήγορες δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα.

Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων ταχέων δοκιμών αντιγόνου COVID-19 θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για προσθήκη ή αφαίρεση των δοκιμών των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις.

ΚΥΠΕ